Aktualno OG sada Ogulin

Predavanje o povijesti vještica

Sinoć je u ogulinskom Pučkom otvorenom učilištu održano zanimljivo, intrigantno i nadasve poučno predavanje o povijesti vještica, od antike pa sve do današnjih dana. Predavanje je održao Kristijan Petrović, The Dark Storyteller, ili Mračni pripovjedač.

Kao najbolji uvod u predavanje, Sabina Gvozdic ispripovijedala je priču Vještica, ogulinske autorice Eme Božičević.

Kristijan Petrović, poznati varaždinski novinar i poznavatelj okultnog, u mračnoj priči upoznao je ogulinsku publiku s brojnim ženama koje su u svoje vrijeme bile strah i trepet svakog bogobojaznika. S hrvatskih prostora jedna od najpoznatijih bila je svakako Barbara Celjska, a najveći progoni vještica provodili su se na području Hrvatskog zagorja i Zagreba.

Tijekom dvosatnog predavanja, Petrović je iznio niz povijesno utemeljenih podataka koji svjedoče o svirepim progonima, mučenjima i ubijanjima nedužnih žena. Govorio je o utjecaju crkve, te inkviziciji, jer vještica svoj konačan oblik dobiva upravo njenom pojavom.

Teško je u par rečenica sažeti sve ono se sinoć moglo čuti, a publiku je, između ostalog, šokirala činjenica da je posljednja vještica na kugli zemaljskoj spaljena prije samo nekoliko godina.