Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Raste broj mrtvih u poplavama na Filipinima

Najmanje je 31 osoba poginula u odronima i u poplavama nakon obilnih oborina na jugu Filipina, rekao je u petak mjesni čelnik, dok se zemlja priprema za dolazak tropske oluje koja do nedjelje treba stići na kopno.

Poplava je u četvrtak pogodila više gradova i sela na otoku Mindanau, dodao je mjesni čelnik Naguib Sinarimbo. Ranija izvješća govorila su o najmanje 13 mrtvih.

Nekoliko stanovnika je zatekao nagli porast vodostaja, rekao je Sinarimbo za AFP. “Voda je počela prodirati u kuće prije svitanja”, dodao je.

Spasioci su pronašli 16 tijela u mjestu Datu Odin Sinsuat, deset u Datu Blahu Sinsuatu i pet u Upiju, navodi Sinarimbo, ističući da su se neki spasili tako što su se popeli na krov svoje kuće.

Obilna kiša počela je padati u četvrtak navečer u tom siromašnom kraju, čupajući drveće i prouzročivši veliku poplavu u gradu Cotabatu s 300.000 stanovnika.

Takva količina oborina povezana je s dolaskom tropske oluje Nalgae, izvijestila je meteorološka služba u Manili.

Nalgae se kreće prema sjeveru Filipina, gdje je civilna zaštita evakuirala oko 5.000 ljudi zbog opasnosti od odrona i poplava koje će donijeti oluja što u subotu ili u nedjelju treba stići na kopno.(N1)