Aktualno OG sada Ogulin

Podsjećamo, počinje zimsko računanje vremena

Ne zaboravite ovog vikenda pomaknuti kazaljke na vašim satovima. Naime, zimsko računanje vremena započinje u noći sa subote, 29. listopada, na nedjelju, 30. listopada. Kazaljke na satovima potrebno je pomaknuti jedan sat unatrag, i to sa 3 na 2 sata. Sa zimskom računanjem vremena sunce će ranije izlaziti, ali će ranije i zalaziti zbog čega će dani imati više svjetla u jutarnjim i manje svjetla u večernjim satima.

Povratkom na zimsko računanje vremena mijenjaju se i razdoblja dnevnih tarifa za obračun, pa će se sada utrošena električna energija prema višoj tarifi obračunavati u razdoblju od 7 do 21 sat, a prema nižoj tarifi u razdoblju od 21 do 7 sati.

Vozači automobila prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, dužni su paliti dnevna svijetla od 1. studenoga do 31. ožujka. Pomicanje kazaljki sata odrazit će se i na željeznički promet, u kojem će vlakovi biti zaustavljeni na sat vremena u kolodvorima u kojima se zateknu kako bi bili u skladu s voznim redom.

Podsjećamo, u Europskom parlamentu se od 2018. raspravlja o ukidanju ljetnog i zimskog računanja vremena. Godinu dana poslije donesena je rezolucija, a četiri milijuna građana EU u anketi se izjasnilo da je za prestanak pomicanja sata. Hrvatska je načelno bila za ukidanje.
U Europski parlament trebale bi stići odluke iz svake od država zemalja članica. ‘Do dogovora nije došlo, a cijela tema pada potpuno u drugi plan dolaskom koronavirusa i krize koja je zaokupila cijelu javnost’, kazala je nedavno zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan.

Ono što sigurno znamo je da ne trebate ovaj vikend pomicati satove, već samo njihove kazaljke.