Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Drugi krug predsjedničkih izbora u Brazilu

Brazilici, njih 120 milijuna koliko ih ima pravo glasa, bira novog predsjednika. S jedne strane je Jair Bolsonaro, aktualni predsjednik, koji se zauzima za očuvanje konzervativnih vrijednosti, a s druge bivši predsjednik i ljevičar Luiz Inácio Lula da Silva.
Predsjednički izbori u Brazilu: Lula uvjeren “u pobjedu demokracije”

Kandidat ljevice za predsjednika Brazila, Luiz Inacio Lula da Silva, rekao je da je “uvjeren u pobjedu demokracije”, u nedjelju ujutro na biralištu gdje je glasao u drugome krugu predsjedničkih izbora nedugo nakon svog suparnika, krajnje desno orijentiranog kandidata u odlasku Jaira Bolsonara.

Odjeven u bijelu košulju dugih rukava Lula (77) je glasao u Sao Bernardo do Campu, gradu na jugoistoku zemlje u kojemu je počeo političku karijeru kao sindikalni vođa.

Novinarima je rekao kako se nada da će ishod glasanja, čiji je on favorit, “vratiti mir među Brazilce, na kraju izrazito polarizirane kampanje.

Prije njega u Rio de Janeiru je glasao i dosadašnji brazilski predsjednik Bolsonaro koji je rekao da “večeras pobjeđujemo”.

  • Ili bolje rečeno, večeras pobjeđuje Brazil, dodao je, došavši na glasanje odjeven u majicu u bojama brazilske zastave, žutoj i zelenoj.

Biračka mjesta otvorena su u 8,00 sati po lokalnom vremenu (11,00 GMT) u Brazilu gdje je 156 milijuna birača pozvano da odluči između Bolsonara i Lule.

Zatvaraju se u 17,00 sati (20,00 GMT), a rezultati će biti poznati nekoliko sati kasnije.

Većina predizbornih anketa daje prednost da Silvi, no…

Obojica su dobro poznati političari koji svojim potpuno oprečnim stajalištima izazivaju podjele. Većina predizbornih anketa daje prednost da Silvi, no analitičari upozoravaju da je znatno podcijenjena popularnost sadašnjeg predsjednika.

  • Brazil nije zaslužio predsjednika poput Bolsonaroa. On ne predstavlja ni nas ni brazilski narod. Sramotno je to što se dogodilo u Brazilu, poručuje pristaša Luiza Inacija Lule da Silve.

Bruno Oliviera, pristaša Jaira Bolsonaroa, smatra da situacija nakon pandemije polako ide nabolje, i to samo zahvaljujući Bolsonarou i njegovoj vladi. (Dnevnik/IMS/HRT/Hina)