Aktualno Gastro Magazin

Kolač od lješnjaka s jagodama

Zavirite i ove nedjelje s nama u Vanjin Gorski kotao!

“Moram priznati da volim jesti kolače i od prejedanja slatkim me spašava samo to što ih još više volim pripremati pa mi je dovoljno samo da kušam što sam pripremila. Kolače gotovo uvijek podijelim obitelji i prijateljima pa mislim da je to dio čarolije slatkog jer razveselim nekoga i zasladim mu dan. U ovoj kombinaciji s koricama od lješnjaka i kremom od jaja i vanilije jagode su dale dozu svježine i sve skupa je baš odličnog okusa.

Kolač je kombinacija nekoliko različitih recepata, a ako ne volite jagode, možete staviti neko drugo voće ili ga potpuno izostaviti. Također, umjesto lješnjaka možete staviti bademe. Ovaj put nisam pržila lješnjake, a sigurna sam da bi okus bio još intenzivniji. Krema je od žumanjaka kuhanih u mlijeku sa škrobnim brašnom uz dodatak burbon vanilije te maslaca. Ukoliko želite lakšu kremu, umjesto maslaca dodajte umućeno slatko vrhnje. U kremi bi možda funkcionirao i mascarpone sir pa to ostavljam za isprobati idućeg puta.” – poručila je Vanja u jednoj od svojih objava.

Sastojci za kolač od lješnjaka s jagodama:

Korice:
6 bjelanjaka
5 žlica šećera
prstohvat soli
2 žlice oštrog brašna
8 žlica grubo mljevenih lješnjaka (ili badema)

Krema:
6 žumanjaka
500 ml mlijeka
5 žlica šećera
1 vanilija burbon šećer (ili aroma vanilije)
3 žlice škrobnog brašna
150 g maslaca
400 g jagoda

Priprema:
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. U bjelanjke dodajte prstohvat soli pa istucite čvrst snijeg. Dodajte šećer pa još malo izmiksajte. Dodajte brašno i lješnjake pa promiješajte smjesu špatulom (ne koristite mikser). U lim od pećnice stavite papir za pečenje i izlijte smjesu za korice. Pecite 10-15 minuta na 180 stupnjeva. Pečene korice prekrijte krpom i ostavite da se potpuno ohlade. Kada su hladne, lako ćete odvojiti papir za pečenje.

Za kremu stavite u lonac mlijeko (odvojite par žlica za pomiješati u smjesu sa žumanjcima). Žumanjke izmiksajte s obje vrste šećera te dodajte škrobno brašno i par žlica mlijeka. Dobro promiješajte da ne bude grudica. Smjesu dodajte u vruće mlijeko i skuhajte kremu na laganoj vatri cijelo vrijeme miješajući dok se ne zgusne (pazite da vam ne zagori). Prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Povremeno promiješajte.

Maslac sobne temperature pjenasto izradite pa mu dodajte žlicu po žlicu kreme sobne temperature. Sjedinite sve u glatku smjesu bez grudica.
Koricu prerežite uzdužno po pola da dobijete dva dijela. Na donji dio namažite par žlica kreme, pospite očišćenim i nasjeckanim jagodama pa prekrijte još jednim slojem kreme. Ostavite par žlica kreme za premazivanje kolača i nekoliko lijepih jagoda za ukras. Prekrijte drugom koricom i malo pritisnite da se dobro priljubi. Premažite ostatkom kreme i pospite mljevenim lješnjacima. Ukoliko želite, kolač dodatno ukrasite tučenim slatkim vrhnjem i jagodama. Dobro ohladite, a prije posluživanja ostavite par minuta na sobnoj temperaturi jer se ljepše reže. Gorski kotao vam želi dobar tek! (gorskikotao.com)