Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Dio Like bez vode, mještani prozivanju Hrvatske vode zbog nemara

Osim Brinja, gdje su gotovo mjesec dana bez stalnim redukcijama vode, nove redukcije uvedene su u općini Plitvička jezera. I tamošnje je vrelo zbog suše i praznih kraških podzemnih bunara, jednostavno presušilo. To je pogodilo veći broj turističkih djelatnika koji su zatečeni stanjem i otkazuju dogovorene aranžmane. Sve su glasnije prozivke na nemar Hrvatskih voda.

U Brinju je desetak kućanstava gotovo mjesec dana bez vode, a ostali svaki dan povremeno svjedoče nestašici. I njihovo je vrelo kao i ono koreničko – presušilo. Tako su rubni dijelovi općine Plitvička Jezera pet dana bez vode.

  • Kad oni zatvore Bjelopolje – mi dobivamo vodu, nakon što njih neko pozove da puste u Bjelopolje – mi gubimo vodu, kaže Danijel Jandrić, vlasnik hotela, Vrelo Koreničko.
  • Najveći problem je što je nama isključena voda bez najave, a mislim da je tako i kod naših drugih ljudi koji imaju goste, dodaje Zvonko Jandrić, vlasnik resorta, Tuk Bjelopoljski.
  • Što se tiče posla nemoguće je, mi smo zatvorili rezervacije tako da je posao stao, ističe Ana Delić, iznajmljivač, Grabušić.

Turistički su poslovi na rubnom području koje pokriva korenički i plitvički vodovod, zbog suše i golemih gubitaka u cjevovodu, zapravo potpuno stali. Ono malo mladih obitelji koje sada ondje žive nose se s novim izazovima.

  • Što se tiče kupanja i higijene snaći ćemo se, ali što se tiče veša sa malom djecom to je stvarno neizvedivo, baš neizvedivo, objašnjava Ana Ožanić Delić, iznajmljivač, Grabušić.

Hrvatske vode već desetljećima rješavaju pitanje vodoopskrbe u cijeloj Lici. U teoriji. U praksi se stalno traže nova izvorišta, a ni jedno izdašno nije aktivirano. Nakon suša, sada se cijela Lika suočava s višedesetljetnim nemarnim odnosom prema vodoopskrbnom sustavu.

  • Moje mišljenje je da se ova izvorišta koja mi imamo moraju pod hitno aktivirati. S tim ćemo ići kao s nekom hitnom mjerom prema Hrvatskim vodama da se jednostavno ne može čekati nekakva dugoročna rješenja, poručio je Ante Kovač, načelnik općine Plitvička Jezera.

A Hrvatske su vode na koreničkom, plitvičkom i rakovičkom području predstavile rješenje opskrbe iz pedeset kilometara udaljene Ličke Jesenice koje se po ko zna koji put ponovno planira. Svi su svjesni, ne naprave li se hitne premosnice, iduće će se godine u Lici još ranije susresti s velikim vodoopskrbnim problemima. (Hrvoje Matejčić/Mario Kurevija/T.V./Dnevnik/HRT)