Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Stručnjaci upozoravaju: ‘Imamo šest mjeseci vremena da izbjegnemo katastrofu‘

Želimo li slijediti dobre ustavne i demokratske prakse, onda je ostalo samo šest mjeseci da se uredi pitanje izbornih jedinica. Upozoravaju na to ustavni stručnjaci, podsjećajući kako je Ustavni sud još 2010. godine dao izvješće u kojem je upozorio na odstupanja u broju birača između pojedinih izbornih jedinica. Ona su sve veća, a nakon posljednjih izbora bilo bi upitno sastavljanje Vlade da je glas svakog birača jednako vrijedio. Popis stanovništva je najbolje pokazao koliko je problem golem.

Ne bude li novog zakona, idući bi se izbori morali poništiti, što bi bila katastrofa, ali je Ustavni sud može spriječiti.

Premijer Andrej Plenković kaže kako su “svi svjesni da je Popis stanovništva pokazao nove rezultate i da su odstupanja u broju stanovnika u pojedinim izbornim jedinicama nemala”, ali napominje da do izbora ima još dvije godine, a u HDZ-u o tome još nije provedena temeljita rasprava.

Predstojnica Katedre za ustavno pravo na Pravnom fakultetu u Rijeci Sanja Barić ukazuje na to da se zakon, ako ćemo slijediti demokratske prakse po kojima se izborno zakonodavstvo ne mijenja godinu dana prije izbora, mora urediti do ljeta 2023. godine.

Više o svemu napisala je Ivanka Toma, Jutarnji.hr.