Aktualno OG sada Ogulin

Knjiga “Što ako?” Ogulinke Ane Salopek nominirana na međunarodni natječaj Final destination Lampedusa 2023.

Na našem portalu već smo pisali o brojnim uspjesima koje niže naša ilustratorica i nagrađivana autorica Ana Salopek, poznatija pod imenom Gospođica Ura. Tako ste nedavno imali priliku pročitati kako je upravo naša Ogulinka, između ostalog, i autorica kompletnog vizualnog identiteta Mjeseca hrvatske knjige.

Rad naše Ogulinke zaslužio je još jedno vrijedno priznanje. Podsjećamo, na ovogodišnjem, lipanjskom, izdanju OGFB-a publici je, predstavila i svoju prvu knjigu pod nazivom “Što ako?”. Radi se o tihoj knjizi ili silent booku. Upravo ova njena knjiga zaslužila je još jednu vrijednu nominaciju. Naime, knjiga je nominirana od strane Hrvatskog odbora za dječju knjigu, na međunarodni Natječaj tihe knjige ili Silentbook contest: Final destination Lampedusa 2023. Ovaj međunarodni natječaj okuplja najbolje slikovnice bez teksta iz cijeloga svijeta. Primjerci slikovnica uključenih u projekt putuju svijetom izložbama, dio su posebne Zbirke za dokumentaciju i istraživanje u „Palazzo degli Esposizioni“ u Rimu, a jedan primjerak ostaje u dječjoj knjižnici u Lampedusi koja je otvorena „kao važan znak dobrodošlice svima koji dolaze na otok, napose djece izbjeglica koji kroz tu najjužniju točku kreću u bolji život“.

Inače, „Što ako?“ je tiha knjiga, odnosno knjiga bez riječi koja kroz vizualnu naraciju pripovijeda priču o jednoj neobičnoj obitelji. Ana Salopek nas poziva da drveće oko sebe pogledamo novim očima. Da bi ukazala na važnost odnosa čovjek-šuma jedno drvo je smjestila u ljudsku obitelj i zapitala se kako bi se odnosili prema šumama da se prema njima odnosimo kao prema vlastitoj djeci. Drveće je živo, baš kao i mi, diše, raste, komunicira čak se i zaljubljuje. Ono udiše ono što mi izdišemo, mi udišemo ono što ono izdiše. Povezanost čovjeka i drveća je duboka i od životne važnosti baš kao povezanost majke i djeteta. Drvo-dijete proživljava život jednog dječaka ili djevojčice – slavi rođendane, igra se u parku, smije se, ima noćne more i traži utjehu u majčinom zagrljaju.

Ovo je još jedan u nizu uspjeha koje niže naša Ogulinka, a mi joj upućujemo iskrene čestitke i na ovom vrlo vrijednom priznanju.