Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Netanyahu kaže da je njegov tabor na rubu velike izborne pobjede

Bivši izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da je na korak od velike izborne pobjede, nakon što su izlazne ankete predviđale da će njegov blok dobiti tanku parlamentarnu većinu koja bi otvorila put za njegov povratak.

  • Dobili smo veliko povjerenje izraelskoga naroda, rekao je Netanyahu pristašama u svom izbornom stožeru u Jeruzalemu. Na rubu smo velike pobjede, rekao je okupljenima.

Poduprt snažnim rezultatom svojih krajnje desnih saveznika, Netanyahu, kojem se sudi za korupciju koju poriče, bio je na putu da se vrati na vlast, prema izlaznim anketama izraelske televizije kasno u utorak, koje su predviđale da će njegov blok od četiri stranke osvojiti 62 od 120 mjesta u Knessetu.

Konačni rezultati ne očekuju se do kraja tjedna. Netanyahuova rekordna 12-godišnja uzastopna vladavina završila je u lipnju 2021. kada je centrist Yair Lapid po prvi put uspio spojiti krhki savez liberala, desničara i arapske stranke koji se raspao nakon godinu dana vladavine. No čini se da Lapidov tabor zaostaje za Netanyahuovim blokom, jer su stvarni rezultati počeli pristizati, a izlazne ankete predviđale su da će osvojiti 53-54 mjesta. Lapid je izjavio da će pričekati konačne rezutate izbora. (HRT/Hina/Reuters)