Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Otac silovao kćer (17) s poteškoćama u razvoju, ostala je trudna i rodila. Sud mu sad smanjio kaznu jer je u penziji

Kao olakotne okolnosti Visoki kazneni sud ističe optuženikovu dob i status umirovljenika.

Činjenica da ima 61 godinu i minimalnu mirovinu bila je odlučna za vijeće Visokog kaznenog suda da sa 20 na 16 godina smanji kaznu B. T.-u koji je silovao vlastitu 17-godišnju kćer, kojoj je k tome dijagnosticirana blaža mentalna retardacija i koja je kao žrtva silovanja rodila djevojčicu.

Naime, odlučujući o njegovoj žalbi na presudu koju mu je u veljači ove godine izrekao Županijski sud u Splitu u kojoj je tražio da se presuda ukine, vijeće Visokog kaznenog suda taj dio je odbilo.

Poricao nedjelo
“Razmotrivši odluku o kazni po ocjeni ovog drugostupanjskog suda okolnosti o kojima ovisi vrsta i mjere kazne pravilno su utvrđene, osim olakotnih, koje su trebale biti cijenjene i to: dob optuženika i njegov status umirovljenika s minimalnom mirovinom. Ova je kazna primjerena težini počinjenih djela, osobnosti optuženika te dostatna da se njome ostvari zakonom propisana svrha kažnjavanja. Strože kažnjavanje imalo bi prenaglašeni retributivni karakter”, piše u obrazloženju jučer objavljene presude.

B. T. je inače negirao optužbe da je u dva navrata u listopadu 2017. u stanu na području Splita legao u krevet svoje kćeri i silovao je uz uporabu sile. Uz to što je osuđen za silovanje vlastite kćeri, B. T. je već višestruko osuđivan zbog nasilja u obitelji i nanošenja teške ozljede, i upravo je to bio razlog što ga je prvostupanjski sud osudio na 20 godina zatvora jer je smatrao da nema olakotnih okolnosti za to što je učinio i kao otegotne mu je uzeo upravo jačinu ugrožavanja i pobude zbog kojih je počinio nedjela. Smatrali su da je znao za stanje svoje kćeri, koja se pokušala oduprijeti kad ju je silovao, ali u tome nije uspjela. B. T.-a su vještačili i psihijatri te su zaključili da je osoba s poremećajem osobnosti, liječen od PTSP-a i s poremećajem prilagodbe.
Ova odluka već je izazvala reakcije. Pitali smo odvjetnika Branka Šerića smatra li da je bilo primjereno smanjiti kaznu za tako teško kazneno djelo.

  • Odluka prvostupanjskog suda nesumnjivo je bila drastična i može se govoriti o tome je li trebalo smanjiti kaznu, ali smatram da su upitni razlozi koje je drugostupanjski sud uzeo u obzir pri smanjenju kazne. Mogli su to možda drugačije obrazložiti – kaže odvjetnik Šerić. Bivša pravobraniteljica za djecu i odvjetnica Ljubica Matijević-Vrsaljko ističe:
  • Smatram da u konkretnom slučaju dob i primanja nemaju nikakvog utjecaja na to da se smanji kazna. Dob bi se mogla uzeti u obzir da se radi o mlađoj osobi koja je prvi put počinila neko kazneno djelo, ali to ovdje nije slučaj. Ono što zapravo vrišti je gnusoba i težina počinjenog kaznenog djela i mislim da je prvostupanjski sud opravdano izrekao tako visoku kaznu. Što se tiče narušenog zdravlja počinitelja, ni to ne bi trebalo uzeti u obzir jer u penalnom sustavu postoji zdravstvena skrb.

Loša poruka
Jelena Veljača, članica inicijative “Spasi me”, na sljedeći način gleda na cijeli slučaj:

  • Nisam pravna stručnjakinja i tu analizu prepuštam pravnicima, ali treba uzeti u obzir da suci svojim presudama šalju i određene poruke, a ovakva presuda je loša poruka da se sve može kad je posrijedi kršenje sloboda žena. Kako nakon ovakvih poruka žrtve seksualnog nasilja mogu vjerovati u naš pravosudni sustav, a ovo je, nažalost, još jedan primjer loše poruke pravosuđa žrtvama seksualnog zlostavljanja, stoga se ne treba čuditi da i djevojčice i žene koje nam se obraćaju navode da ne vjeruju u pravosudni sustav.

Na žalbu koju je podnio optuženi B. T. preko svog odvjetnika odgovorio je državni odvjetnik koji je predložio da mu Visoki kazneni sud odbije žalbu kao neosnovanu te potvrdi presudu splitskog Županijskog suda. (D. Miljuš Jutarnji.hr)