Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Guardian: Upravo smo naučili važnu lekciju o Putinovom blefiranju

Na kraju je Vladimir Putin ustuknuo. Suočen s blokiranjem brodova koji prevoze žito iz Ukrajine ili prešutnim priznanjem da su njegove prijetnje bile blef, čelnik Kremlja odlučio je da neće pogoršati globalnu krizu s hranom, piše u svojoj analizi The Guardian.
Izlazak Rusije iz sporazuma koji je dopuštao izvoz žitarica iz Ukrajine preko Crnog mora pripremao se tjednima. Rusija je prijetila da će to učiniti nakon eksplozije na Krimskom mostu u listopadu te ponovno nakon napada dronovima na njezinu crnomorsku flotu prošlog tjedna.
Ali kada je Rusija konačno suspendirala dogovor, brzo je postalo jasno da Moskva nema nikakav plan.

“Kremlj je upravo sam upao u zamku iz koje nije znao kako izaći”, napisala je Tatjana Stanovaja, voditeljica analitičke tvrtke R.Politik. “Dogovor za žito je obustavljen, ali nije jasno kako zaustaviti izvoz žita. Nema šanse. Samo vojnim putem, što im nije bilo u planu.”

Rusiji su možda dana privatna obećanja, uključujući jamstva koja bi joj mogla pomoći u izvozu vlastitih poljoprivrednih proizvoda. Ipak, povlačenje Kremlja uvelike pokazuje da se Putina može natjerati da se povuče kada naiđe na otpor i prkos. “On zna kako se povući ako je potrebno”, rekla je Stanovaja. (N1info)