Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Ministri vanjskih poslova G7 o usklađivanju politike prema Ukrajini, Kini, Iranu

Ministri vanjskih poslova skupine G7 okupljaju se danas u Njemačkoj kako bi razgovarali o tome kako bolje uskladiti politike i ostati ujedinjeni u svjetlu intenziviranja ruskih napada na Ukrajinu, sve veće asertivnosti Kine i iranskog nasilnog gušenja prosvjeda.
Sastanak u zapadnom njemačkom gradu Muensteru odvija se u jeku zabrinutosti o dosljednosti Zapada protiv ruske invazije na Ukrajinu zbog promjena vodstva diljem Europe.

Moguća pobjeda američkih republikanaca i preuzimanje kontrole nad Kongresom na američkim izborima u sredini mandata, koji se održavaju idući tjedan, također povećavaju bojazan zbog potencijalnih ograničenja pomoći SAD-a Ukrajini.

  • Ovaj ministarski sastanak skupine G7 za nas dolazi u važnom trenutku, rekao je viši dužnosnik američkog State Departmenta, napominjući da je skupina “bila vitalni koordinacijski mehanizam” za pristup najhitnijim pitanjima.

Diplomati skupine G7 raspravljat će na dvodnevnom susretu o Ukrajini, Kini i Indo-Pacifiku, kao i Iranu i Africi, između ostalog.

Povjerenica Europske komisije za energetiku Kadri Simson rekla je u utorak tijekom posjeta Kijevu da Europska unija, zajedno s partnerima, istražuje načine da pomogne ukrajinskom energetskom sektoru.

  • Ukrajina je potrebna određena oprema i alati za popravak štete na energetskoj infrastrukturi, rekla je Simson.

Fokus na Aziji

Sastanak skupine G7 pružit će priliku najbogatijim svjetskim demokracijama da razgovaraju o razvoju događaja u Kini i sigurnosti u Indo-Pacifiku nakon što je kineski predsjednik Xi Jinping učvrstio vlast na kongresu Komunističke partije u listopadu.

  • Ministri vanjskih poslova razgovarat će o situaciji na Tajvanu…i o tome kako G7 može ojačati partnerstvo sa zemljama u regiji, priopćilo je britansko ministarstvo vanjskih poslova.

Ministri G7 vjerojatno će se pozabaviti nedavnim spornim odlukama njemačkog kancelara Olafa Scholza da dopusti kineskoj brodarskoj tvrtki Cosco da investira u terminal u luci Hamburg te o njegovom posjetu sutra Pekingu.

Kritičari su optužili Scholza da i dalje daje prioritet njemačkim gospodarskim interesima nad širim sigurnosnim problemima glede sve asertivnije autoritarne države, kao što je, kako navode, njegova prethodnica Angela Merkel to činila s Rusijom.

  • Sjedinjene Države snažno su sugerirale da Kina ne bi trebala imati kontrolni interes u lučkom terminalu u Hamburgu, rekao je viši dužnosnik američkog State Departmenta.

Njemačka je na kraju odlučila dopustiti Coscu samo 24,9 posto udjela u terminalu, dok je prva ponuda bila 35 posto.

Njemačka je također pozvala Ganu, Keniju i Afričku uniju da se pridruže sastanku G7 na raspravama o klimatskim promjenama, infrastrukturi, demokraciji te rješavanju sukoba i humanitarnih kriza, priopćilo je britansko ministarstvo vanjskih poslova.

  • Snažnije radimo na takozvanom globalnom jugu, uključujući Afriku, rekao je visoki dužnosnik State Departmenta.

Domaćin sastanka G7 je Njemačka kao aktualna predsjedateljica te skupine.

Grad Muenster je domaćin svog prvog velikog diplomatskog skupa od potpisivanja Vestfalskog mira 1648. godine kojim je okončan Tridesetogodišnji rat u Europi. ( I.Z./HRT/Hina)