Aktualno OG sada Ogulin

„Praksa svijeta: biografija Ivane Brlić-Mažuranić”

Ivana Brlić-Mažuranić tema je brojnih radova i knjiga koje se bave njezinim životom i radom. Posebno mjesto među djelima posvećenima Ivani zasigurno zauzima knjiga „Praksa svijeta: biografija Ivane Brlić-Mažuranić” čija je autorica Dubravka Zima.

Ovo djelo detaljna je kronika života Ivane Brlić-Mažuranić i njezine obitelji, a istovremeno i puno više od toga. Ona obuhvaća pravu bazu biografskih podataka u Ivaninom život, ali i prikaz poetičke i intimne figure same Ivane pri čemu se posebna pažnja pridaje ženskoj građanskoj svakodnevici i njezinom položaju u društvu. Izuzetno važno mjesto u knjizi svakako je i njezino mladenaštvo pri čemu se detaljno specificiraju obiteljske okolnosti, pitanja religije i političke prilike Ivanine mladosti, mladenačka afektivnost i društveni život te književno stvaralaštvo mlade Ivane.

Više o ovome razdoblju u životu Ivane Brlić-Mažuranić, ali i o povijesnim, društvenim i kulturnim prilikama s kraja 19. stoljeća reći će nam Dubravka Zima na predavanju pod nazivom „Ja hoću živjeti. Hoću djelovati!” koje će se održati u petak 4. studenoga u 18 sati u Ivaninoj kući bajke, u sklopu Mjeseca hrvatske knjige koji je ove godine posvećen mladima. Pozivamo sve mlade, ljubitelje lika i djela naše Ivane, književnosti i povijesti, kao i one koji o svemu ovome žele saznati više, da dođu na ovo besplatno predavanje!

Dubravka Zima magistrirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1999. godine s temom o Ivani Brlić-Mažuranić, a na istome je fakultetu i doktorirala s temom iz hrvatske dječje književnosti. Danas je zaposlena kao izvanredna profesorica na Odsjeku za kroatologiju Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu gdje predaje kolegije iz hrvatske dječje književnosti, hrvatske nedječje književnosti, svjetske književnosti i teorije književnosti. U znanstvenom se radu bavi dječjom i adolescentskom književnošću, studijima djetinjstva i mladenaštva te srodnim temama. Autorica je knjiga „Ivana Brlić-Mažuranić“, „Kraći ljudi: povijest dječjeg lika u hrvatskom dječjem romanu“ i „Uvod u dječju književnost“ u koautorstvu s Marijanom Hameršak, a u studenome 2019. godine objavila je i knjigu „Praksa svijet: biografija Ivane Brlić-Mažuranić“.