Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Grbin: Vlada ne zna što se događa s najvećim proizvođačem hrane u Hrvatskoj

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin rekao je u subotu kako to što je arapski investitor otkupio malo više od dvije petine dionica Fortenova grupe dokazuje da Vlada ne zna što se događa s najvećim proizvođačem hrane u zemlji, a drži da je to posljedica tzv. lex Agrokor iz 2017. godine.
“Stihijska i neodgovorna politika HDZ-a dolazi na naplatu”, počevši od donošenja Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH ili tzv. lex Agrokor prije pet godina, rekao je Grbin nakon izborne skupštine Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a.

Spomenuti zakon Grbin je nazvao ”neodgovornim radom koji nije razmišljao o posljedicama” i kaže da je “odgovoran za aktualna zbivanja u Fortenova grupi”, u kojoj je privatni ulagač iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Saif Alketbi od ruskog Sberbanka otkupio 43,4 posto udjela.
”Događaji u Fortenovi posljedica su lex Agrokor. Vlada ne zna što se događa s najvećim proizvođačem hrane na području Hrvatske, a o tome tko će preuzeti udio u Fortenovi nažalost ne odlučuje nijedno tijelo u Hrvatskoj”, naglasio je Grbin.

Dodao je da će cijenu “neodgovorne politike vladajućih platiti svi građani”.

”Što se tiče Ine, cijenu će građani platiti kroz više cijene goriva, a što se tiče Fortenove, kroz više cijene živežnih namirnica. Je li normalno da se nešto što se proizvodi u Hrvatskoj bude jeftinije u Sloveniji nego kod nas?” upitao je predsjednik SDP-a.

Inače, predsjedniku Vlade Andrej Plenković rekao je jučer da ni uprava kompanije nije bila upoznata s otkupom dionica, kako je izgledno da je operacija preuzimanja udjela u Fortenovi provedena u Rusiji, na što Vlada nikako nije mogla utjecati, te kako za tu transakciju nisu zatražena ni izdana potrebna odobrenja u EU-u. (Hina/N1)