Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

HND o smrti Matijanića: ‘Ovo je besramno ponašanje Plenkovića. Razmišljamo o prosvjedu’

Kolega Vladimir Matijanić umro je u petak, 5. kolovoza od posljedica COVIDA, nakon što je danima tražio pomoć splitskih liječnika, a hitna ga je odbila odvesti u bolnicu
Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u Splitu je održalo konferenciju za novinare kojom su obilježili tri mjeseca od tragične smrti novinara Vladimira Matijanića.

Podsjetimo, kolega Vladimir Matijanić umro je u petak, 5. kolovoza od posljedica covida, nakon što je danima tražio pomoć splitskih liječnika, a hitna ga je odbila odvesti u bolnicu. Matijanić je imao Sjogrenov sindrom (autoimunu bolest veziva) i intersticijsku bolest pluća te se sumnjalo na još dvije autoimune bolesti. Tog dana naglo mu se pogoršalo, a tim hitne koji je došao na poziv nije ga uspio spasiti.

Nakon smrti, Ministarstvo zdravstva osnovalo je posebno povjerenstvo koje nije utvrdilo stručne propuste u liječenju Matijanića. Hrvatsko novinarsko društvo peticijom, koju je potpisalo više od 4600 osoba, zatražilo je da se oformi novo povjerenstvo pri Ministarstvu zdravstva, istaknuvši da članovi prvotnog povjerenstva nisu smjeli biti dio te komisije jer već rade za Ministarstvo zdravstva, a zbog cjelokupne situacije, zatražili su i ostavku ministra zdravstva Vilija Beroša.

Novinarima se obratila i Matijanićeva životna partnerica, Andrea Topić

“”Svaki mjesec izdvajamo nenormalne svote novaca, a zauzvrat ne dobivamo apsolutno ništa. Zdravstvo bi trebalo funkcionalno da je svakom građaninu dostupno uvijek. Nije iz razloga što ova država, ovi ljudi koji ju vode nisu bili spremni osposobiti zdravstveni sustav. Toga kod nas nema, zdravstveni sustav je kod nas nula. On je samo za povlaštene. U Hrvatskoj postoji podjela na kaste, na oni koji si mogu priuštiti i oni koji ne mogu” – (Cijeli članak pročitajte na danas.hr)