Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Kijev se priprema za najgori scenarij: ‘Imamo tablete joda, spremna su nam skloništa…‘

Sva međunarodna upozorenja Rusiji ne mogu odvratiti Ukrajince od toga da razmišljaju o najgorem scenariju

Nad Ukrajinom se nadvija oblak nuklearne prijetnje, piše Politico.

Prijetnje ruskog predsjednika Vladimira Putina da će braniti nezakonito pripojeni ukrajinski teritorij “svim raspoloživim sredstvima”, pa sve bezobzirniji komentari bivšeg predsjednika Dmitrija Medvedeva i, kako se pokazalo, lažne vijesti iz Moskve da Ukrajina razvija nuklearnu “prljavu bombu”, mogle bi biti indikator kako Kremlj planira false flag napad, piše dalje Politico.

Za Ukrajince takva ruska retorika sve je samo ne prazna prijetnja. Kijev se već sprema za mogući napad Rusije nuklearnim oružjem.

Grade se skloništa
Dobrotvorna zaklada Sergij Pritula u centru Kijeva ima jedno sklonište, na parkiralištu ispod zgrade, za zaštitu osoblja od konvencionalnih ruskih napada i drugo koje se koristi u slučaju nuklearnog napada.
“Drugo sklonište ima zalihe lijekova, hrane, pitke i destilirane vode, svjetiljki i baterija”, rekao je Sergij Pritula, ukrajinska tv zvijezda na čelu istoimene zaklade. I on iskreno vjeruje kako su poruke koje stižu iz Moskve izrazito zabrinjavajuće.

Ranije ovog mjeseca, Medvedev, koji sada služi kao zamjenik predsjedavajućeg ruskog Vijeća sigurnosti, upozorio je da je cilj Kijeva da povrati sav svoj izgubljeni teritorij “prijetnja postojanju naše države današnje Rusije”, što je okarakterizirao kao “izravni razlog” za provedbu ruskog nuklearnog odvraćanja.

Oleksij Danilov, tajnik Ukrajinskog vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu, označio je ruske nuklearne prijetnje “činom samoubojstva”, rekavši: “Rusija će se konačno pretvoriti u neprijatelja broj 1 za cijeli svijet.”

Čak i ruski saveznik Kina upozorava na opasnost od uporabe nuklearnog oružja. Prošlog je tjedna kineski čelnik Xi Jinping rekao: “Nuklearno oružje se ne može koristiti, nuklearni rat se ne može voditi.”

Američki predsjednik Joe Biden poručio je Putinu da bi bila “nevjerojatno ozbiljna pogreška” koristiti taktičko nuklearno oružje u Ukrajini.

No sva ta međunarodna upozorenja Rusiji ne mogu odvratiti Ukrajince da misle na najgore. Vlasti u Kijevskoj regiji ospobile su stotine skloništa koja bi se mogla koristiti u slučaju nuklearnog napada.(F.L. jutarnji.hr)