Aktualno OG sada Ogulin

U Gradskoj knjižnici gostovala Ena Rajić

U sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige, u ogulinskoj Gradskoj knjižnici i čitaonici danas je gostovala Ena Rajić, spoken word pjesnikinja, satiričarka i poduzetnica.

Predstavljanje je, u najvećoj mjeri, okupilo učenike ogulinskih osnovnih i srednjih škola. Ovom prigodom gošća je predstavila svoj rad te zbirku poezije “Razmrljane boje nevremena”. Kroz pjesme, Ena Rajić u zbirci progovara o bitnim temama poput diskriminacije, političke situacije, emancipacije, više oblika psihičkog zlostavljanja i nestabilnosti… Ukazuje i na greške koje ljudi svakodnevno čine, ali na neki humorističan i često sarkastičan način koji bi nekima mogao lako sjesti, jer izgleda dosta simpatično.

Kako je uvodno pojasnila gošća, spoken word poezija je oblik izvedbene umjetnosti koja spaja literarne i dramske elemente, glazbu, stand up, pa i ples. Poezija je to koja se piše s ciljem izvođenja na pozornici ili pred kamerom, pa je zato nazivamo i govornom poezijom. Autor pjesme ujedno je i njen izvođač, a tematika koju obrađuje često je socijalne ili psihološke prirode. Za sebe Ena Rajić kaže da je po zvanju psihologinja, a po pozivu umjetnica. Odgovarajući na pitanja moderatorice susreta, knjižničarke Doroteje Palijan, okupljenima je, između ostalog, otkrila zašto je zavoljela poeziju te kako je otkrila spoken word poeziju.

Inače, tijekom posljednje četiri godine Ena Rajić je producirala preko 50 autorskih spoken word poetry videofilmova te održala desetke spoken word poetry nastupa, uključujući festivale, poslovne konferencije te slam natjecanja.