Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Srbi okreću leđa ruskom plinu: Vučiću gori pod petama, MOL kupuje i srpsku naftnu industriju?

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbija priprema šest projekata koji bi joj trebali pomoći da više ne ovisi o Rusima

Srbija razmatra mogućnost kupovine većinskog udjela u državnoj energetskoj tvrtki Naftna industrija Srbije (NIS) od ruske energetske tvrtke Gazprom Njeft, piše Financial Times.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da Srbija ne želi toliko energetski ovisiti o Rusiji koja se trenutno zbog rata u Ukrajini nalazi pod međunarodnom sankcijama te da s tim na umu priprema šest projekata, uključujući i bližu suradnju s Mađarskom.

  • Suludo je to što ranije nismo raspravljali o suradnji i izgradili tu infrastrukturu – rekao je Vučić te dodao: “Mi u Europi nismo navikli na ratove, međutim sad je situacija drukčija. Gotovo se sve promijenilo. Zato nam se žuri.”

Srbija je ostala izložena nakon što su Rusi preuzeli kontrolu NIS-om te nakon što Beograd ove godine nije uspio dogovoriti energetsku suradnju s drugim dobavljačima.
Srbija je posljednjih nekoliko godina sav svoj plin i pola nafte nabavljala od Rusije. (Cijeli članak pročitajte na jutarnji.hr)