Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Crveni val nije zapljusnuo SAD, ali mogli bi uzeti Zastupnički dom. Dr. Oz izgubio ključnu bitku

Gotovo u pravilu stranka koja je na vlasti u Bijeloj kući, na međuizborima gubi vlast u Kongresu

NBC News navodi da je demokrat John Fetterman pobijedio u utrci za otvoreno mjesto u Senatu Pennsylvanije, no još uvijek nema službene potvrde.

Ako se potvrdi, to bi moglo povećati većinu demokrata u Senatu, gdje stranka trenutno ima minimum od 50 mjesta potrebnih za kontrolu. To bi također moglo nadoknaditi gubitke koje bi demokrati mogli pretrpjeti drugdje, ako sadašnji senatori u državama poput Nevade ili Arizone izgube reizbor.

Izrazito važna utrka za Senat u Pennsylvaniji naginje demokratima, objavio je CBS; što znači da demokratski kandidat trenutno drži malu prednost pred protivnikom.

No to se može vrlo lako promijeniti, kako se nastavlja prebrojavanje glasova, naglašava BBC.
Demokrat John Fetterman bori se u toj američkoj saveznoj državi protiv republikanca, liječnika i tv zvijezde Mehmet Oza.

Prvo veće senatsko razočaranje za demokratskog predsjednika Joea Bidena na međuizborima bio je izbor republikanca J. D. Vancea za senatora u Ohiju, prema procjenama američkih medija.

Taj bivši vojnik, autor uspješne knjige o bijeloj srednjoj klasi, pobijedio je demokrata Tima Ryana.

Vance i Ryan natjecali su se za mjesto koje je ispraznio senator s dva mandata Rob Portman, koji odlazi u mirovinu.

Izbori na sredini mandata tradicionalno su nepovoljni za stranku koja zauzima Bijelu kuću.

Na senatskim izborima je ishod krajnje neizvjestan i demokrati se nadaju da bi ondje mogli opstati kao vladajući, za razliku od Zatupničkog doma koji će izgubiti.
U Senatu je sto zastupnika kojima mandat traje šest godina pa se svake dvije bira otprilike trećina njegova saziva.

Ondje je trenutačno omjer snaga 50-50, ali kako potpredsjednica države Kamala Harris ima presudan glas, većina je zapravo demokratska.

U utorak se biralo 35 novih senatora, 21 mjesto sada drže republikanci, a 14 demokrati. (Marijan Brala Hina jutarnji.hr)