Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Novi korak u borbi s listama čekanja: Kontrolirat će se radno vrijeme liječnika

Ravnateljima bolnica poslan je naputak o vođenju evidencije radnog vremena svih radnika. jasno se definiraju početak, završetak i raspored radnog vremena kako se ne bi dogodilo da u radno vrijeme liječnici rade privatno i na taj način regeneriraju liste čekanja.

Zbog sve češćih pritužbi pacijenata, novi korak u borbi s listama čekanja. Ministarstvo zdravstva poslalo je ravnateljima svih bolnica dopis u kojem im ukazuje na potrebu kontrole radnog vremena. Cilj je da se se u jednom danu obavi maksimalni dozvoljeni broj pregleda kako se na njih ne bi predugo čekalo.

Kako to planiraju postići i što kažu liječnici?

540 ili 18 dana. Toliko se na magnet mozga čeka u jednom, a toliko u drugom KBC-u. Kako bi se to promijenilo Ministarstvo zdravstva traži od svih zdravstvenih ustanova kontrolu radnog vremena.

”Primjerice, imate dvije bolnice iste razine zdravstvene zaštite. Svaka od njih ima po dva uređaja za magnetsku rezonancu. Jedna ustanova dnevno napravi 34 pregleda, druga ustanova napravi 24. Moramo postići to da uređaji budu jednako iskoristivi”, rekao je Hrvoje Jezidžić iz Ministarstva zdravstva.

I da ne bude praznog hoda.

”Bolnica ima radilište koje radi svaki dan od 7 do 15 sati i ponedjeljkom u tom terminu napravi 5 pregleda, utorkom 2, srijedom 3. Moramo postići to da se svaki dan napravi maksimalna količina dozvoljenih pregleda u danu.”, dodao je.

Na taj način trebale bi se skratiti liste čekanja. U Ministarstvu objašnjavaju da se rad liječnika i drugih zaposlenika može pratiti putem bolničkih informacijskih sustava – u njima se točno vidi koliko je tko i kada radio. (Matea Klišanin N1)