Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Sustav obrane od poplava u Karlovcu – osvrt potpredsjednice Gradskog vijeća grada Karlovca Ehlimane Planinac


Nakon tematske sjednice o čijem se epilogu dosta pisalo, nakon koje su uslijedile razne informativne emisije i komentari ostaje ipak potreba nedvojbeno javno izreći zaključak ispred karlovačkog SDP-a. Mi se slažemo da grad moramo braniti od poplave, ali se ne slažemo s načinom koji prezentira i podupire gradonačelnik. Karlovac je grad koji je svima poznat i prepoznatljiv po svom položaju i bogatstvu življenja na četiri rijeke. Ali, izgledno je da će se ovakvim projektima ugasiti ta prepoznatljivost i da ćemo postati grad koji se ogradio od svojih rijeka.


Na sjednici nismo dobili nedvojbenu informaciju koliki je period povrata (statistički) za obaloutvrdu od 130, 160 i za 200 cm. Nismo dobili informaciju niti kolika bi bila procijenjena šteta nastala zbog poplave u odnosu na cijenu izgrađenog zida/nasipa. Najvažnije, nitko nam nije adekvatno odgovorio, na konkretno postavljeno pitanje – zašto se glavnina financijskih, intelektualnih i inih sredstava već desetljećima nije usmjerila na ustavu Brodarci i zašto se nije na taj način gradila strategija obrane od poplave grada Karlovca. Dapače, prezentirali su nam da će prema prikazanom hodogramu, ustava Brodarci biti realizirana NAKON izgradnje svih zidova, nasipa i obaloutvrda.
Sudeći prema prikazanom, slijedi nam nagrđivanje okoliša izgradnjom zidova, iako je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike još 6. kolovoza 2019. donijelo rješenje u kojem između ostaloga stoji preporuka korištenja montažne zaštite ako nema prostora između obale i urbanog dijela, ako se zidovi planiraju neposredno uz naselja te ako se nema prostora za sagraditi nasip, a sve kako bi se izbjeglo utvrđivanje obale obaloutvrdama.


Iskustvo je pokazalo, izgradimo li zidove na jednom dijelu, voda će se izliti na drugo mjesto. Takav pristup znači samo da će se zidovi i nove ograde postavljati i dalje duž obala, pa umjesto da rušimo zidove, dobiti ćemo ih još. I što onda, gdje taj zid treba prestati? Hoćemo li potopiti Sisak? Ili to nema veze, jer ipak nije u našem dvorištu?!?!
Ako ste pažljivo slušali na sjednici je Gradonačelnik izrekao građanima vezano za izgradnju nasipa: „… one njihove želje da se naprave klupe, javna rasvjeta – naravno da to nije opcija…“ Srećom, postoji snimak tematske sjednice.. pa se na 2:15:30 može to i čuti. Zaključujemo da nas čekaju zidovi/obaloutvrde, a ne suživot s rijekom. Kaže gradonačelnik – naviknut će se ljudi. Mi se ne želimo naviknuti. Mi se želimo ugledati na praksu ostalih gradova u civiliziranom svijetu, a tamo nema betonskih zidova. Na primjer, u Nizozemskoj su još prije 20ak godina napustili gradnju nasipa te se fokusiraju na obnovu prirodnih poplavnih područja, močvara i izgradnju kanala, potencira se život s prirodom, u Austriji, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Japanu i drugim razvijenim zemljama se postavljaju mobilne barijere koje su se pokazale kao iznimno učinkovit način zaustavljanja vodenih bujica, posebice u gradskim sredinama.
Brodarci
Trenutno goruća i možda najvažnija za stanovnike Brodaraca, je informacija – je li gradonačelnik spreman i voljan intervenirati u projekt obrane od poplave u Brodarcima kako bi iznašli zajedničko i svima prihvatljivo rješenje. Čujemo da će se pozvati stanovnici Brodaraca, potpisnici peticije i inicijative da se projekt izgradnje betonskog zida izmijeni u povišenu prometnicu bez njenog proširenja, na razgovor. Kako sada stvari stoje taj razgovor neće voditi ničem do pritiska i mijenjanja mišljenja stanovnika Brodaraca.
Proteklih dana u Brodarcima smo imali situaciju da je nakon kiše bilo problema s kišnicom koja se slijevala s polja i s ceste i nije mogla zbog postavljenih boks-barijera otjecati nazad u korito Kupe. Boks-barijere su postavljene do mlina na koji se nastavlja široka livada koja uvijek poplavi i koja je ostala neograđena. S te livade se zbog tako postavljene barijere poput lijevka voda iz Kupe usmjerava u naselje i ne može se vratiti u rijeku. Intervencijom izmicanja mobilnih barijera toj se vodi može osloboditi put nazad u korito, dok se isto ne može učiniti s betonskim zidom.
Očekujemo nedvojbeni odgovor gradonačelnika – jeste li voljni pružiti ruku suradnje i intervenirati u predviđeni projekt? Jeste li spremni intervenirati i pribjeći rješenju koje neće izgledati ili biti nefunkcionalno poput tzv. drežničkog zida? Jeste li spremni ostati upisani u povijest kao gradonačelnik koji je utvrdio naše rijeke?
Dakle, čvrsto podvlačimo još jednom. Nitko nije protiv obrane od poplava, ali najbolje prakse su pokazale da zidovima nije mjesto u naseljima u odnosu na rijeku.

Ehlimana Planinac (SDP), potpredsjednica Gradskog vijeća grada Karlovca