Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Još 20 kilograma kokaina pronađeno pretragom doma šefa krijumčarske skupine

Više od 20 kilograma kokaina otkriveno je pretragom doma i drugih prostorija koje na području Zagrebačke županije koristi 57-godišnjak koji je nedavno, uz još troje iz njegove zločinačke organizacije, uhićen zbog sumnji u krijumčarenje kokaina.

Iz MUP-a su u četvrtak priopćili kako su u suradnji s PNUSKOK-om i Uskokom nastavili kriminalističko istraživanje vezano uz dvojicu državljana Sjeverne Makedonije, jedne njihove sunarodnjakinje te državljanke Hrvatske, koje sumnjiče da su se zločinački udružili radi nabave i preprodaje veće količine kokaina.

Kada je Uskok prošloga tjedna izvijestio o pokretanju istrage protiv protiv dvojice osumnjičenih (1965. i 1996.) i njihove dvije suosumnjičenice (1975. i 1990.) bilo je navedeno kako je kod njih pronađeno oko četiri kilograma kokaina.

No, iz MUP-a danas ističu kako su u nastavku istrage pretražili dom i druge prostorije koje koristi prvookrivljeni 57-godišnjak, pri čemu je pronađeno ukupno 20,3 kilograma kokaina.

Policija je Uskoku podnijela posebno izvješće kao nadopunu kaznene prijave, kojom navedenu četvorku sumnjiče za kaznena djela zločinačkog udruženja te neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja.

Prvookrivljenog 57-godišnjaka pritom terete da je tijekom ove godine u kontinuiranu nabavu, prijevoz i preprodaju kokaina u Hrvatskoj povezao ostale okrivljenike i zasad nepoznate osobe, koje su u krijumčarsko-distributivnom lancu ispunjavale dane im upute i povjerene zadaće.

Nakon što je od nepoznatih osoba nabavio veću količinu kokaina, drogu je uskladištio na za to predviđenim adresama, odakle ju je radi daljnjeg transfera i prodaje preuzimao osobno ili zajedno sa članicama ove krijumčarske skupine.

One su bile zadužene i da na adresama gdje se droga nalazi za vrijeme njezinog preuzimanja i primopredaje paze da netko ne naiđe te u slučaju potrebe obavijeste svoga narko šefa.

Zadatak im je bio i da budu izvidnica za vrijeme transporta kokaina te prevoze prvookrivljenog na mjesta primopredaje ili skladištenja droge, a prema njegovim uputama i trećeokrivljenog koji je bio zadužen za prihvat i čuvanje droge na jednoj od adresa te za njenu daljnju distribuciju. (HRT/V.G./Hina)