Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Koliko je Hrvatska spremna za Schengen. HŽ nije prilagodio nijedan od 6 projekata!

Eurozastupnici su na mini plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Bruxellesu uoči glasanja poručili da je vrijeme da RH uđe u šengenski prostor
Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) potpuno je spremno za ulazak u šengen 1. siječnja 2023., dok HŽ Infrastruktura, koja je trebala prilagoditi šest željezničkih graničnih prijelaza, nijedan projekt nije dovršila, piše u četvrtak Jutarnji list.

MUP je iz EU-a povukao sva dostupna sredstava od oko 120 milijuna eura i dovršio projekte za nabavu moderne opreme, vozila i prilagodbu graničnih prijelaza na vanjskim granicama Unije sa Srbijom, BiH i na moru s Crnom Gorom.

S druge strane HŽ Infrastruktura, koja je trebala prilagoditi šest željezničkih graničnih prijelaza, nijedan projekt nije dovršila. Još 2018. raspisan je natječaj za izradu tehničke dokumentacije prilagodbe željezničkih graničnih prijelaza Erdut, Tovarnik, Drenovci, Slavonski Šamac, Volinja i Metković. Radovi nigdje nisu počeli, a u rujnu ove godine tek je raspisan prvi natječaj za kolodvor Slavonski Šamac.

“Zbog globalnog poremećaja na tržištu i rasta cijena građevinskog materijala procijenjenu vrijednost nabave bilo je potrebno korigirati. Do kraja godine planirano je pokretanje postupaka nabave za radove na kolodvorima Metković i Drenovci, a planirani završetak nastavka radova očekuje se u periodu od 2023. do 2024.”, kažu u HŽ Infrastrukturi. (Hina/Danas.hr)