Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

“Pitajte SOA-u”: Bivši voditelj u SOA-i kaže da se poruka ne šalje na taj način

Bivši voditelj operacija u SOA-i Ante Letica bio je gost Novog dana N1 televizije. Komentirao je situaciju u Fortenovi, a osvrnuo se i na premijerovu izjavu: “Pitajte SOA-u”, što je rekao kad je otkrivena informacija o tome da je arapski investitor kupio udio u ovoj kompaniji, bez da su Uprava i Vlada znale išta o tome.
“Nisam shvatio to i ne znam zašto je tako postupio. SOA ima pravo istraživati sve one čija djelatnost može utjecati na nacionalnu sigurnost, to joj pravo daje zakon, Ustav i mislim da tu nema problema. Je li SOA imala saznanja ili nije, to je pitanje na koje ćemo možda dobiti odgovor, ali ne znam zašto je premijer izašao s takvom izjavom”, kaže Letica.

Na pitanje je li to poruka SOA-i, kaže: “Ako je to bila poruka, ona se tako ne šalje. Odnosi SOA-e, premijera i predsjenika su regulirani zakonom i ako je bilo problema, onda se to rješava – zna se kako. Predsjednik i premijer jednako upravljaju SOA-om, imenuju ravnatelja i zamjenika, prihvaćaju izvještaj o radu i oni su najodgovorniji za funkcioniranje SOA-e i mislim da ovo ne bi trebala biti poruka SOA-i i ne na taj način”, zaključuje.

“Izvješća SOA-e su zaštićena oznakama tajnosti i ne smiju se umnožavati, kopirati, nije dobro da ta izvješća dođu u javnost. Razumijem interes javnosti, ali postoje stvari o kojima treba razgovarati u miru i tišini i kad se to odradi, onda izvijestiti javnost. U trenucima kad se na tome rade, izlijetati s takvim dokumentima, najviše šteti onome tko radi, a vidjeli smo u prošlosti da je bilo i toga”, kaže Letica. (N1)