Aktualno OG sada Ogulin

Jan Bolić predstavio svoje književno stvaralaštvo

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Ogulincima, uglavnom učenicima ogulinskih škola, predstavio se danas  mladi hrvatski pisac Jan Bolić. Ovaj književni susret organiziran je u sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige i to baš na dan kada se obilježava Dan hrvatskih knjižnica.

Riječi dobrodošlice okupljenima, uputila je ravnateljica Knjižnice Anita Brozović Šolajić, a potom je Jan Bolić, uz pomoć majke, predstavio svoje književno stvaralaštvo.

Predstavljanje je započelo prigodnim pismom, koje je Jan Bolić namijenio upravo ogulinskoj publici. Pročitala ga je njegova majka, s obzirom da ovaj riječki pisac boluje od progresivne bolesti spinalne mišićne atrofije tipa 2, zbog koje ne može pomaknuti gotovo nijedan dio tijela, te teže govori.

U emotivnom pismu publici je poručio kako, unatoč ponekad teškim životnim okolnostima, nikad ne treba odustati od svojih snova. Mladima je, između ostalog, poručio da budu svoji, te da ne dijele ljude po vanjštini već po njihovim dijelima i onome što nose u sebi. Jan Bolić je publici otkrio i kako je tijekom posljednjih nekoliko godina napisao čak 5 knjiga i to 1 prstom. Pojasnio je i kako se u njemu rodila potrebu i želja za pisanjem, kako se to odrazilo na kvalitetu njegovog života, a progovorio je i o malim životnim stvarima i pobjedama koje mu razveseljavaju život. Njegova majka je tijekom susreta otvoreno progovorila o Janovoj bolesti, koju, kako kaže, on liječi pisanjem.

Jan Bolić je do sada objavio zbirku poezije “Trenutci” (2016.), zbirku poezije i proznih zapisa „Može biti lijepo“ (2017.), kriminalističke romane „Težina stvarnosti“ (2018.) i „Štakori“ (2022.) te psihološku prozu „Život koji želiš živjeti“ (2020.). Bolić, inače, piše za Večernjakovu blogosferu i Blogbuster, gdje objavljuje motivirajuće tekstove o životu i sreći. Na društvenim mrežama inspirira brojne čitatelje svojim afirmativnim citatima. Susret je moderirala knjižničarka Doroteja Palijan.

Životna priča i književno stvaralaštvo Jana Bolića pravo su nadahnuće i svjedočanstvo da ne postoje prepreke koje čovjek ne može savladati, kada naumi slijediti svoj životni cilj.