Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Možemo Karlovac o karlovačkoj bolnici – gubici, loše upravljanje, loša atmosfera

Ovu konferenciju za medije Možemo Karlovac su sazvali povodom anonimnog pisma koje je došlo običnom poštom na zagrebačku adresu stranke Možemo!, te u poštanski sandučić karlovačkog gradskog vijećnika i koordinatora lokalne grupe Dobriše Adameca. Ono je došlo i na neke druge adrese i već je objavljeno na društvenim mrežama gdje polako postaje viralno.

Glavna teza pisma je da se bolnicom jako loše upravlja i o tome je govorila Ana Matan. Ona je istakla:

“U pismu su navedena tri glavna pokazatelja lošeg upravljanja. Navodi se najprije, citiram: Voditelji pojedinih odjela i službi smjenjuju se kao po traci … što po odluci ravnatelja, ili sami daju ostavke zbog nepravilnosti u radu koje ravnateljstvo tolerira. završen citat. Iako nismo mogli potvrditi tezu iz pisma da je u zadnje dvije godine smijenjeno više osoba nego u prethodnih dvadeset, moramo upozoriti javnost da su u zadnje dvije godine svi pročelnici službi (kojih ima 3), svi voditelji odjela, kojih ima oko trideset i sve glavne sestre ili tehničari odjela imenovani kao vršitelji dužnosti i niti jedan nije imenovan na temelju natječaja. Prema našim informacijama u zadnje dvije godine je otišlo ili se sprema otići ukupno 8 specijalista i specijalizanata te sličan broj medicinskih sestri i tehničara.

Loše upravljanje bolnicom dovelo je do nikad gore radne atmosfere u bolnici, loših međuljudskih odnosa, ogromnog nepovjerenja djelatnika bolnice u upravu, što se sigurno reflektira i na pacijente zbog kojih bolnica i postoji! O tome svjedoči i činjenica da djelatnici bolnice koji se svakodnevno nose sa teškim izazovima liječenja i pomaganja pacijentima, moraju pisati anonimna pisma kako bi svoju bolnicu skrenuli na pravi put!

 

O financijskom stanju govorio je županijski vijećnik Možemo Karlovac, Dubravko Golubić.

On kaže da:” uprava bolnice nije jasno i transparentno komunicirala s javnošću pravo financijsko stanje bolnice pa na web stranicama bolnice ni danas, mjesec dana nakon predaje službenog izvješća Ministarstvu financija nema objavljenih podataka o financijskom stanju za razdoblje siječanj – rujan 2022. godine dok su bolnice u Duga Resi i Ogulinu to učinile.” Golubić navodi da je ukupni prihod Opće bolnice Karlovac je za šest mjeseci ove godine iznosio
137,2 mil kuna, a ukupni rashodi 142,8 milijuna, odnosno u prvih šest mjeseci ove godine ostvaren je gubitak od 5,6 milijuna kuna.

“Kumulirani gubitak (zajedno sa prenesenim gubicima iz prethodnih poslovnih godina) bolnice na dan 30.06.2022. iznosi ukupno 120,3 mil kuna, a od rujna 2020. godine od kada je gospodin Nikša Antica ravnatelj bolnice, on je narastao za 37,0 mil kuna” – kaže Golubić i dodaje: “Ukupne obveze bolnice na dan 30.06.2022. su iznosile 126,5 mil kuna, od čega je dospjelih obveza, odnosno obveza s kojima se kasni u plaćanju 35,3 mil kuna. Mogu također reći da su u posljednje dvije godine, od kada je gospodin Antica ravnatelj, ukupne obveze porasle za oko 40 mil kuna.”
Dubravko Golubić istaknuo je i sljedeće:

 • “u lipnju ove godine Ministarstvo zdravstva je uplatilo bolnici 17,9 mil
  kuna namjenskih sredstava za plaćanje dobavljačima lijekova i
  potrošnog medicinskog materijala. Na taj način gubitak i dospjele
  obveze prema dobavljačima su na dan 30.06.2022. smanjene za ovaj
  iznos od 17,9 mil kuna. Ili, drugim riječima, da nije bilo ove uplate
  gubitak Opće bolnice Karlovac bi iznosio za šest mjeseci ove godine
  otprilike 23,5 mil, a ne 5,6 mil kuna, a dospjele obveze bi iznosile 53,2
  milijuna kuna,
 • HZZO mjesečno uplaćuje bolnici sredstva u visini limita od 16,0 mil kuna
  za osnovne troškove poslovanja, što bi bolnica na neki način trebala
  „pravdati“ kroz izvršenje svojih usluga. Naša bolnica je u prvih šest
  mjeseci fakturirala, odnosno izvršila za 3,2 mil kuna manje svojih usluga
  nego što je dobila sredstava od HZZO.”

Pri kraju pressice o prijedlozima kako da se stanje popravi govorio je gradski vijećnik Dobriša Adamec koji je naglasio da kvaliteta i uloženi trud liječnika u ovako loše upravljanom sustavu ne može doći do izražaja te zbog toga ne mogu pacijentima pružiti uslugu kakva je potrebna. Apelirao je da se odmah poduzmu koraci koji mogu doprinijeti boljem upravljanju i povratku povjerenja između uprave, liječnika i pacijenata i povratka povjerenja cjelokupne javnosti u bolnicu te rekao da Možemo Karlovac traži da se zaustave uzroci zbog kojih i iskusni kvalitetni a i mladi i perpektivni djelatnici napuštaju bolnicu te da se hitno završi davno pokrenutu “novu” sistematizaciju. Zatražio je i objavu zapisnika sa sastanaka Upravnih vijeća tako da se prestane špekulirati o visini dugova i odlukama koje se donose, a tiču se svih zaposlenih te hitno raspisivanje internih ili javnih natječaja za sva rukovodeća mjesta: pročelnike službi, voditelje odjela i glavnih sestara koji su sada svi vršitelji dužnosti.

Na kraju je pozvao županicu i ravnatelja da obavijeste građane o stvarnoj financijskoj situaciji u Općoj bolnici Karlovac jasno i transparentno dodajući da će Možemo “budno pratiti razvoj događaja i izvještavati javnost jer žele vidjeti kraj vrlo štetnog političkog kadroviranja, koje, kako uništava sve gradske i županijske tvrtke, tako isto uništava i Opću bolnicu Karlovac”.