Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Orban je Putinov ‘kvisling‘ u Bruxellesu, ali ruska fronta jača diljem EU: ‘Ni ne slute što rade!‘

Komisija Europske unije predložila je paket pomoći Ukrajini vrijedan 18 milijardi dolara. Mađari su ga blokirali

Države diljem Europe suočavaju se s prosvjedima potaknutim posrnućem u ekonomiji, a dužnosnici u Sjedinjenim Državama sve više dovode u pitanje financijsku potporu Ukrajini. No ništa od toga nije dovoljno da Ukrajini prestane stizati financijska pomoć sa zapada, piše Newsweek. Najveće probleme stvara jedna odmetnuta članica Europske Unije.

Komisija Europske unije (EU) predložila je u srijedu paket pomoći Ukrajini vrijedan 18 milijardi dolara, koji bi stupio na snagu 2023. i pomogao u pokrivanju kratkoročnih potreba Ukrajine za financiranjem. Ukrajinske vlasti i Međunarodni monetarni fond procjenjuju da Ukrajini treba 3 do 4 milijarde dolara mjesečno. Problem je što bi usvajanje tog paketa zahtijevalo jednoglasnu odluku, a Mađarska se ne slaže s planom.

Orban je odbacio norme EU
Mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Péter Szijjártó rekao je da je njegova država već potrošila stotine milijuna eura za potporu zdravstvu, obrazovanju, kulturnim institucijama i crkvama u Ukrajinu.

“Sigurno nećemo podržati bilo kakvu vrstu zajedničkog zaduživanja EU-a na ovom polju. Zašto? Zato što smo to već jednom učinili. Podržali smo zajedničko zaduživanje tijekom epidemije koronavirusa i to je bilo više nego dovoljno”, kazao je Szijjártó, prenosi Hungary Today.

Mađarska je već odustala od toga da se pridruži združenim snagama Zapada u globalnom odgovoru na rat u Ukrajini, opirala se pokušajima Ukrajine da se pridruži NATO-u, te je oklijevala u nametanju sankcija Rusiji. Szijjártó je u srijedu tijekom intervjua za Roya News, jordanski medij, nazvao sankcije Rusiji “potpunim neuspjehom”.

Brad Blitz, profesor međunarodne politike i politike na Institutu za obrazovanje UCL-a u Londonu, rekao je za Newsweek da je Orban odbacio norme EU-a i cijelo proteklo desetljeće se udvarao ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

“Dok se sve europske države bore zbog rastuće inflacije, a u slučaju Ujedinjenog Kraljevstva i slabe valute, još uvijek nema dokaza kako namjeravaju prekinuti konsenzus oko pomoći prema Ukrajini. Čak i ako potrošnja za obranu može biti ugrožena dvoznamenkastom inflacijom i fluktuirajućim tečajevima, nema naznaka da je europska predanost Ukrajini u padu. Po svemu sudeći, EU i njezini partneri, vide Kremlj kao najveću prijetnju europskoj stabilnosti i sigurnosti od Drugog svjetskog rata”, objasnio je Blitz. (F.L. jutarnji.hr)