Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Ukrajinci ušli u centar Hersona, stižu prve snimke slavlja iz oslobođenog grada; Javio se Putinov glasnogovornik

Kuleba: Rusija je zauvijek ovdje. Pa ne baš!
Dmitro Kuleba, ukrajinski ministar vanjskih poslova, nije mogao sakriti svoje oduševljenje ulaskom ukrajinskih trupa u Herson.

‘Rusija je zauvijek ovdje‘, pisalo je na plakatu u Bilozerki kod Hersona. Pa ne baš! Svima u svijetu: Ukrajina upravo sada ostvaruje još jednu važnu pobjedu i dokazuje da će Ukrajina pobijediti što god Rusija rekla ili učinila‘, napisao je Kuleba na Twitteru i objavio snimku skidanja plakata.

Snimke na društvenim mrežama pokazuju kako ukrajinske trupe stižu u središte Hersona, budući da su neki viđeni nekoliko metara od Trga slobode gdje su u petak podigli zastavu.

Vojnike s oduševljenjem dočekuje mnoštvo građana.

 


Glasnogovornik Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, jutros je tijekom razgovora s novinara zanijekao da je rusko povlačenje iz Hersona ponižavajuće za Kremlj.

Kremlj je rekao da je završio s povlačenjem svojih trupa iz Hersona, napuštajući jedinu ukrajinsku regionalnu prijestolnicu koju su ruske snage zauzele u gotovo devet mjeseci borbi.

Inzistirao je na tome da je grad još uvijek dio Rusije, prenosi agencija France Presse (AFP). “To je subjekt Ruske Federacije. U tome nema i ne može biti promjena”, rekao je Peskov novinarima.

Upitan žali li Rusija što je anektirala Herson, Peskov je rekao da Kremlj “ne žali” zbog tog poteza.

Podsjetimo, grad u južnoj Ukrajini pripojen je Rusiji na raskošnoj ceremoniji krajem rujna. (Hina, A.Vl. jutarnji.hr))