Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Bivši ravnatelj bolnice Crnica: Iznesene tvrdnje znaju svi zaposlenici bolnice, ništa nije izmišljeno. Bojim li se? Nemam što kriti

Politika je preduboko ušla u sustav zdravstva, a struka trpi, kaže bivši ravnatelj

-U anonimnom pismu iznesene su tvrdnje koje, u principu, svi zaposlenici karlovačke bolnice znaju. Ništa nije izmišljeno, da odmah to otklonimo, komentirao je za Radio Mrežnicu dr. Suad Crnica, bivši ravnatelj karlovačke Opće bolnice i zasad jedini koji je danas bio spreman nešto reći oko top teme: situacije u karlovačkoj bolnici.

Njegovi ostali kolege, odnosno bivši ravnatelji, Nedjeljko Strikić i Ervin Jančić nisu bili voljni za komentar: – Bez komentara, poručili su obojica.

No, zato Crnica nije imao dlake na jeziku i bez straha je izrekao svoj stav – piše Radio Mrežnica.

Struka trpi, politika je ušla preduboko u sustav zdravstva
Za anonimno pismo koje je stiglo na brojne adrese i koje u tančine opisuje situaciju u karlovačkoj Bolnici, tko njome i kako vlada, koje su veze i mentorstva, kakva je situacija s liječničkim kadrom, Crnica kaže:

– Svi zaposlenici to znaju, ništa nije izmišljeno. S druge strane, financijske pokazatelje ne mogu komentirati jer nisu javno prezentirani, nemamo podatke o poslovanju bolnice koje bi mogli javno naći na web stranici bolnice ili osnivača županije.

Opća bolnica u gubicima je kao i većina hrvatskih bolnica i to nije nova stvar, dodaje Crnica.

No, dodaje:

– Struka trpi, to je zapostavljeno i degradirano u znatnoj mjeri. Dok sam vodio bolnicu uloženo je gotovo 150 milijuna kuna koji nisu proračunski, odnosno država nije opterećena ništa. Organizacijski i po svakom drugom pogledu bolnica je bila sanirana i vraćena osnivaču. To je pokazatelj da se može, pitanje je volje i znanja da se provede u djelo. Mislim da je politika preduboko ušla u sustav zdravstva i niti jedna ustanova tako ne može funkcionirati, bez poštovanja struke i procedura zamišljenih po struci. Sve ovo vodi onda tamo gdje smo danas.

Crnica koji je jedan od najpoznatijih kirurga u karlovačkoj Bolnici kaže da ne strijepi zbog ovoga što govori.

– Mogu me opovrgnuti samo činjenicama, zašto bih strijepio? Svi jako dobro znaju moj status i moj stav o tome, nemam što kriti. Ne živimo u zemlji i u društvu u kojem se boji izreći svoj stav, a pogotovo ne o činjenicama koje su u svakom trenutku provjerljive, rekao je Crnica.

Na upit ima li istine u navodima da aktualni ravnatelj bolnice zapravo ima mentoricu, Crnica dodaje: – To morate njih dvoje pitati, odrasli su ljudi, znaju što rade. (radio-mreznica.hr)