Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Čak 91% vozača u Hrvatskoj telefonira za volanom

Zbog Martinja su ovaj vikend pojačane policijske kontrole na cestama, a osim alkohola, jedan od najvećih neprijatelja sigurnog prometa je – mobitel. Čak 91% vozača u Hrvatskoj telefonira za volanom, što vrlo često uzrokuje prometne nesreće.

Ususret Svjetskom danu prisjećanja na stradale u prometnim nesrećama, održava se završnica kampanje “Dan bez mobitela u prometu”, kojoj je cilj osvijestiti koliko ta loša navika može biti opasna.

Uporabom mobitela u vožnji bez korištenja hands free uređaja vozači ugrožavaju vlastitu sigurnost i život, ali i život ostalih sudionika u prometu, poručeno je s konferencije za novinare u sklopu završnice kampanje koja se organizira već šestu godinu. Kampanja je usmjerena na osvješćivanje o opasnostima korištenja mobitela za volanom, na biciklu, motociklu.

Predsjednik Hrvatske udruge managera sigurnosti Alen Ostojić apelirao je na vozače da razmisle o potrebi korištenja mobitela u vožnji “jer je ljudski život za razliku od mobitela nema rezervnog dijela”.

Policijski savjetnik Miron Huljak iz Ravnateljstva policije, Službe prometne policije rekao je kako razgovor mobitelom tijekom vožnje automobilom bez hands free uređaja smanjuje koncentraciju. Više na hrt.hr