Aktualno OG sada Ogulin

Obilježen Dan sjećanja na žrtvu Saborskog

Danas je u Saborskom obilježen Dan sjećanja na žrtvu Saborskog.

Na taj način Saborčani i njihovi uzvanici, predstavnici braniteljskih udruga, vojske, policije i tijela županijske vlasti,  obilježili su 31. godišnjicu sjećanja na stradavanje i okupaciju Saborskog u Domovinskom ratu. Program je  započeo u 9 i 30 okupljanjem uzvanika ispred zgrade Općine Saborsko, gdje je formirana kolona sjećanja.

U 10 sati sudionici kolone uputili su se do Spomen obilježja masovne grobnice, gdje je  potom  održan komemoratvni program. Tijekom programa položeni su vijenci i zapaljene svijeće u znak sjećanja na stradale.

U 11 sati, u crkvi Sv. Ivana Nepomuka,  služena je sveta misa za sve stradale u Domovinskom ratu.

Ovom su događaju, među ostalima, nazočili i zamjenik gradonačelnika Grada Ogulina Daniel Vukelja i predsjednik Gradskog vijeća Marinko Herman.

Podsjetimo, 12. studenog 1991. godine srpski napadači, JNA s devet vojnih zrakoplova, 43 tenka, desetak haubica i VBR-ova, te blizu 1000 pripadnika paravojnih formacija, probili su obrambene crte sela. Potom su išli od kuće do kuće i ubili mještane koji se nisu uspjeli spasiti. Od 51 ubijenog Saborčana, najveći broj ubijen je 12.studenog 1991. godine i to su uglavnom bili stariji mještani. Najstariji ubijeni bio je Mate Matovina u 96-oj godini života, a Marija Krizmanić u 90-oj godini. Preživjeli mještani su se tri dana provlačili kroz šume do Ogulina, gdje je većina njih 4 godine u progonstvu čekala povratak na svoja ognjišta.