Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Projekcije: demokratski senator iz Arizone zadržava mjesto

Demokratski senator iz Arizone Mark Kelly trebao bi zadržati svoje mjesto u Senatu nakon teške izborne bitke s republikancem Blakeom Mastersom, izvijestili su američki mediji, uključujući NBC i CNN, u petak navečer.

Ključna pobjeda dovela bi Demokratsku stranku korak bliže njihovu cilju, a to je da zadrže kontrolu nad američkim Senatom.

Računajući Kellyjev rezultat, demokrati i republikanci trebali bi imati po 49 mjesta u Senatu. Rezultat tijesnih utrka u Nevadi i Georgiji odredit će kontrolu nad gornjim domom Kongresa.

U Nevadi, sadašnja demokratska senatorica Catherine Cortez Masto približila se na oko 800 glasova republikanskom kandidatu, državnom tužitelju Adamu Laxaltu. Ishod u Georgiji neće se znati još tjednima jer će se sadašnji demokratski senator Raphael Warnock sučeliti s republikancem Herschelom Walkerom u drugom krugu izbora 6. prosinca.

Podjela u Senatu 50-50 značila bi da će potpredsjednica Kamala Harris moći dati odlučujući glas za demokrate, kao što je to bilo od izbora 2020.

Ravnoteža snaga u Kongresu SAD-a ovisi o ishodu male šačice tijesnih utrka, a čini se da su republikanci na putu da preuzmu većinu u Predstavničkom domu unatoč sveukupno razočaravajućim međuizborima za konzervativnu stranku.

Izbori održani u utorak odlučit će tko će biti većina u Kongresu i što američki predsjednik Joe Biden, demokrat, još može politički učiniti u sljedeće dvije godine prije predsjedničkih izbora 2024., na kojima bi se trebao natjecati bivši republikanski predsjednik Donald Trump.

U međuvremenu, republikanac Joe Lombardo kojeg podržava Trump trebao bi pobijediti demokrata Stevea Sisolaka u utrci za mjesto guvernera Nevade, prema predviđanjima američkih televizijskih kuća, uključujući NBC, CNN i Fox News.

  • Iako glasovi još uvijek pristižu – a trebamo svaki glasački listić zbrojiti i čuti svaki glas – čini se da će nam za pobjedu nedostajati postotak ili tako nešto, rekao je Sisolak u izjavi u petak navečer.
  • Očito to nije rezultat koji želim, ali vjerujem u naš izborni sustav, u demokraciju i poštivanje volje birača u Nevadi, dodao je.

Sisolak je u svojoj izjavi također izrazio podršku kolegici demokratkinji Cortez-Masto. (Hina/hrt.hr)