Aktualno Gastro Magazin

Kolači od sira

I danas smo za vas odabrali jedan recept iz Vanjinog Gorskog kotla!

“Na ove rustikalne, slatke trokute sam danas opako opekla jezik jer nisam mogla dočekati da se malo ohlade. Punjeni su domaćim pekmezom od marelica (teglicu sam sakrila u smočnicu još prošle sezone da imam baš za ovakve situacije). Predivan starinski kolač od tijesta koje se priprema sa svježim sirom i maslacem. Sir je također domaći, goranski. Okus i miris im je božanski, poput onih trokuta iz pekarnice, samo još bolji. Recept je zapisan krasopisom na istrgnutom listu papira i umetnut u bilježnicu sa starim receptima, no izgleda i djeluje stariji od ostalih. Što više proučavam ove stare recepte, sve više me oduševljavaju. Odmah vam napominjem, napravite duplu dozu jer ovi slatki trokuti će vam nestati u trenu.

Tijesto je meko i podatno za oblikovanje. Aromatizirala sam ga limunovom koricom pa mi je kuća još uvijek mirisna zbog ovog deserta. Idući put ću ih pokušati pripremiti s nekim drugim punjenjem, možda s nekim svježim voćem poput malina ili borovnica, a išlo bi i punjenje od maka ili oraha poput onoga za makovnjaču ili orehnjaču. U zapisu domaćica navodi da se peku “kod jake vatre” i ne navodi vrijeme pečenja pa sam improvizirala. Ovaj kolač od sira se brzo priprema, a može se jesti i topao.” – poručila je u jednoj od svojih objava naša Vanja.

Sastojci za kolač od sira:

150 g maslaca
150 g svježeg sira
150 g glatkog brašna
50 g šećera
1 žumanjak
prstohvat soli
par žlica hladne vode (ukoliko vam je smjesa presuha, ovisno kakav sir imate)
naribana korica limuna

Za punjenje:
pekmez od marelice

Priprema:
U prosijano brašno dodajte prstohvat soli i naribajte hladni maslac pa razmrvite smjesu rukama. U smjesu dodajte izrađeni svježi sir, šećer, žumanjak i ako je potrebno, par žlica hladne vode. Možete naribati i malo limunove korice. Zamijesite glatko tijesto pa ga premjestite na pobrašnjenu dasku. Još ga malo premijesite pa dodajte još malo brašna ukoliko vam se lijepi. Oblikujte kuglu pa prekrijte čistom krpom i ostavite otprilike pola sata da tijesto odmori. Razvaljajte tijesto u veliki četverokut pa oštrim nožem ili kotačićem izrežite kvadrate (cca 8×8 cm). Na svaki kvadrat stavite žličicu pekmeza. Preklopite suprotne vrhove u oblik trokuta pa vilicom pritisnite rubove da vam pekmez ne iscuri kod pečenja. Trokute slažite na lim obložen masnim papirom. Uključite pećnicu na 200 stupnjeva i pecite trokute dok malo ne porumene (nekih 15-20 min). Ukoliko volite, pospite ih šećerom u prahu kada su mlaki. Od ove količine sastojaka sam dobila 24 trokuta. Dobar tek! (gorskikotao.com)