Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Na pomolu reset odnosa snaga među globalnim silama: Biden i Xi vode igru, Putina – nema

Svjetski vođe narednih dana bit će u jugoistočnoj Aziji, gdje će se održati veliki sastanak čelnika najvećih svjetskih gospodarstava

Svi globalni geopolitički sudionici usredotočeni su na jugoistočnu Aziju, gdje će se ovih dana definirati novi odnosi među najvećim svjetskim silama. U kambodžanskom glavnom gradu Phnom Penhu upravo se odvija godišnji summit ASEAN-a, udruženja južnoazijskih država, paralelno s Istočnoazijskim summitom, gdje su brojni svjetski vođe došli u posjet. Nakon završetka summita u Kambodži, svi najveći igrači zaputit će se na indonezijski otok Bali, gdje će se održati prvi nevirtualni G20 summit od izbijanja pandemije koronavirusa.

Skupina G20 država – neformalna organizacija koja okuplja najveće svjetske razvijene države i države u razvoju, bez obzira na njihovo političko uređenje – prema mišljenju mnogih analitičara, danas je najbliža ideji “svjetske vlade”, no ruska invazija Ukrajine u veljači ove godine dovela je do ozbiljnih podjela unutar te skupine, unutar koje se članice prisiljava da se svrstaju ili uz demokratski blok – SAD i EU – ili uz autoritarni blok Rusije i Kine.

Ruski predsjednik Vladimir Putin već je najavio kako neće dolaziti na summit – jedan od razloga je sigurno i taj što bi ga mnogi zapadni vođe odlučili bojkotirati u tom slučaju. Kremlj će tako predstavljati Putinov šef diplomacije Sergej Lavrov, no ni on se neće osjećati posebno dobrodošao – prvi put otkad je G20 osnovan 2008. godine, dolazeći predstavnici najvećih svjetskih ekonomija neće pozirati za zajedničku fotografiju. Previše njih ne želi biti ovjekovječeno pokraj Lavrova.

Ukrajinski čelnik Volodimir Zelenski obratit će se G20 summitu videovezom, za razliku od ruskog predsjednika, čiji je ured još u petak najavio kako se Putin ni na koji način neće obratiti drugim vođama G20. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kazao je kako Putin ne može doći na G20 summit zbog gustog rasporeda, i potrebe da ostane u Rusiji. Zelenski je ranije najavio kako neće sudjelovati na summitu ako se pojavi Putin. (Ivan Fisher, jutarnji.hr)