Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

MOL digao novu tužbu protiv Hrvatske: ‘Vlada nam je svojom odlukom napravila štetu‘

Riječ o dijelu postupka koji je pokrenut pred Centrom za rješavanje sporova u Washingtonu, za koji se taj sud proglasio nenadležnim

Mađarski MOL je protiv Hrvatske pokrenuo još jednu međunarodnu arbitražu, u kojoj tvrdi kako je hrvatska Vlada od 2011. do 2015. godine neopravdano podigla naknadu za ugljikovodike, što je MOL-u nanijelo financijsku štetu pa sada u međunarodnom postupku od Hrvatske traže naknadu.

O novoj MOL-ovoj arbitraži pokrenutoj protiv Hrvatske za sada ne postoji nikakva službena informacija, a jedino što upućuje na to da smo s MOL-om u novome sporu je “Poziv za iskazivanje interesa za zastupanje Republike Hrvatske u predmetu MOL Hungarian Oil and Gas Plc. c/a Republika Hrvatska – trgovačka arbitraža”, koji je 11. studenog na svojim službenim stranicama objavilo Državno odvjetništvo.

  • Pozivaju se odvjetnici i odvjetnička društva koji imaju iskustva u zastupanju država u međunarodnim trgovačkim arbitražama da do 16. studenoga 2022. iskažu interes za zastupanje Republike Hrvatske u predmetu MOL Hungarian Oil and Gas Plc.. c/a Republika Hrvatska, za koji je Republika Hrvatska zaprimila Obavijest o arbitraži u skladu s člankom 3. Arbitražnih pravila Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL). Spor se odnosi na potraživanje vezano uz naknade za eksploataciju ugljikovodika – navodi se u šturom pozivu DORH-a.

Neslužbeno se doznaje kako je riječ o tužbi koju je MOL već podigao protiv Hrvatske u sklopu postupka pokrenutog u prosincu 2013. godine pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu. U tom sporu MOL je tvrdio kako je Hrvatska svojim postupanjem povrijedila Ugovor o energetskoj povelji i prava koja on jamči MOL-u kao stranom ulagaču.

Hrvatska je taj spor izgubila, a u srpnju ove godine Vlada je dobila konačnu presudu.

  • Odlukom ICSID-a utvrđeno je da Vlada RH nije preuzela plinsko poslovanje (Prirodni plin) društva INA d.d. unatoč ugovornoj obvezi da to učini, čime je društvu INA d.d., a time neizravno i MOL-u, nanesena šteta od 167,84 milijuna dolara. Prema odluci, Hrvatska je nanijela dodatnu štetu MOL-u prisiljavanjem na prodaju uskladištenog plina društva Prirodni plin, za što je MOL-u dodijeljeno 16,1 milijun dolara – priopćili su tada iz MOL-a, uz dodatak da im država mora platiti kamate i nadoknaditi dio troškova arbitraže, pa ukupna odšteta dodijeljena MOL-u iznosi 235,8 milijuna dolara.

Iz Vlade su tada poručili da je sud odbio većinu MOL-ovih zahtjeva za naknadu štete, koji su dosezali 1,1 milijardu dolara, prihvativši tek njihov manji dio, odnosno 184 milijuna dolara.

U odnosu na naknade za ugljikovodike ICSID se proglasio nenadležnim, a MOL-u je dao rok od tri mjeseca od primitka presude da protiv Hrvatske podigne tužbu pred nadležnim sudom.

Očigledno je da MOL nije propustio rok i da nam slijedi novo suđenje. Nismo saznali koliku odštetu traže, no navodno je riječ o bitno manjem iznosu od onog koji im je dosuđen arbitražom u Washingtonu. Iz javnog poziva je vidljivo kako je Vlada ovaj put zastupanje države odlučila povjeriti DORH-u. (jutarnji.hr)