Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

NASA lansirala megaraketu na Mjesec: Iz trećeg pokušaja započela misija Artemis 1

Riječ je o testnom prvom putovanju goleme dvostupanjske rakete Space Launch System (SLS) i njezine kapsule Orion bez posade

Nakon dva neuspjela pokušaja NASA je lansirala svoju novu megaraketu s floridskog Cape Canaverala na Mjesec u srijedu rano ujutro, manje od tjedan dana nakon što je golemi stroj izdržao nalete snažnog uragana.

Misija Artemis 1, šestotjedni probni let bez astronauta, prvi je korak u planovima američke svemirske agencije koja na Mjesecu kani uspostaviti dugoročnu lunarnu koloniju kao odskočnu dasku za još ambicioznija buduća putovanja s ljudskom posadom prema Marsu.
Riječ je o testnom prvom putovanju goleme dvostupanjske rakete Space Launch System (SLS) i njezine kapsule Orion bez posade.

Premda na brodu nema ljudi, Orion nosi simuliranu tročlanu posadu – jednu mušku i dvije ženske lutke – opremljene senzorima za mjerenje razine radijacije i drugih stresova koje bi astronauti doživjeli.

Proglašena najsnažnijom i najkompleksnijom raketom na svijetu, SLS predstavlja najveći novi vertikalni lansirni sustav koji je američka svemirska agencija izgradila otkako je Saturn V letio tijekom programa Apollo na Mjesec šezdesetih i sedamdesetih godina. (jutarnji.hr)