Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Sjevernokorejski projektil pao blizu Japana

Sjeverna Koreja navodno je ispalila interkontinentalni balistički projektil (ICBM) koji je u petak pao samo oko 200 kilometara od Japana, a koji je dovoljnog dometa da dosegne i kopno SAD-a, rekli su japanski dužnosnici novinarima.

Lansiranje, o kojem su izvijestili južnokorejski i japanski dužnosnici, uslijedilo je dan nakon ispaljivanja balističke rakete manjeg dometa, pri čemu Sjeverna Koreja upozorava i najavljuje “žešće vojne odgovore” na jačanje regionalne sigurnosne prisutnosti SAD-a.

Ta zemlja s nuklearnim naoružanjem izvela je ove godine rekordan broj testiranja svog raketnog programa, a prema procjenama američkog State Departmenta, ovo je bilo osmo testiranje ICBM-a ove godine.

ICBM je sjevernokorejsko oružje najvećeg dometa, dizajnirano da nosi nuklearnu bojevu glavu do bilo koje lokacije u SAD-u.

Japanski ministar obrane Yasukazu Hamada rekao je da najnovija ispaljena raketa može letjeti čak 15 tisuća kilometara, dok je glavni tajnik kabineta Hirokazu Matsuno izjavio da je letjela na visini od oko šest tisuća kilometara s dometom od tisuću kilometara, prije nego što je sletjela u more oko 200 kilometara zapadno od otoka Oshima u Hokkaidu.

Ispaljivanje interkontinentalnog balističkog projektila naišlo je na trenutnu osudu Japana, Južne Koreje i SAD-a. (hrt.hr)