Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Potpredsjednica SAD-a Harris nakratko s kineskim predsjednikom Xijem

Potpredsjednica SAD-a Kamala Harris u subotu se nakratko sastala s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, rekao je dužnosnik Bijele kuće, a susreli su se na summitu APEC-a, koji završava u subotu.

  • Potpredsjednica je prenijela ključnu poruku, koju je predsjednik Biden naglasio na svom sastanku s predsjednikom Xijem 14. studenog, da moramo održavati otvorene linije komunikacije kako bismo odgovorno upravljali natjecanjem između naših zemalja, rekao je dužnosnik.

Na dvodnevnom summitu APEC-a okupili su se čelnici i šefovi vlada 21 zemlje članice te Azijsko-pacifičke gospodarske suradnje (APEC), u glavnom gradu Tajlanda Bangkoku.

Kao domaćin, Tajland se nada da će postići napredak u raspravi o Zoni slobodne trgovine Azije i Pacifika (FTAAP), ali razgovori dolaze usred geopolitičkih napetosti oko rata u Ukrajini i regionalnih žarišta kao što su Tajvan i Korejski poluotok.

APEC je regionalni gospodarski forum osnovan 1989. za promicanje ekonomske integracije, a kao grupacija čini 38 posto svjetske populacije, 62 posto BDP-a i 48 posto trgovine. Članica su Australija, Brunej, Kanada, Čile, Kina, Hong Kong, Indonezija, Japan, Južna Koreja, Malezija, Meksiko, Novi Zeland, Papua Nova Gvineja, Peru, Filipini, Rusija, Singapur, Tajvan, Tajland, SAD i Vijetnam.

Harris na summitu zamjenjuje američkog predsjednika Joea Bidena, a SAD će biti domaćin APEC-a 2023. (T.V./HRT/Hina)