Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Austrijski ministar i dalje protiv proširenja Schengena. Na granici s Mađarskom ponovio stav

Njemačka i Austrija već neko vrijeme vrše pritisak na Srbiju da uskladi svoj vizni režim s onim EU-a. Srbija je ranije ukinula vize za neke zemlje poput Indije, Tunisa i Burundija, nakon čega je u Austriji i Njemačkoj povećan broj zahtjeva za azilom osoba iz ovih zemalja
Austrijski ministar unutarnjih poslova Gerhard Karner (Austrijska narodnjačka stranka, ÖVP) u ponedjeljak je ponovio svoju skepsu glede proširenja šengenskog prostora.

“Situacija na granici koja je za lokalno stanovništvo neizdrživa pokazuje da Schengen u načelu ne funkcionira i da je zato proširenje ovog prostora besmisleno”, rekao je Karner u ponedjeljak ujutro prilikom obilaska austrijsko-mađarske granice.

Karner je rekao kako je samo u pokrajini Gradišće, koja graniči s Mađarskom, ove godine zabilježeno 74.291 izbjeglica koje dolaze iz neke od EU zemalja u kojima, protivno tzv. Dublinskom načelu, nisu registrirani.

“Građani s pravom priželjkuju da se provodi vraćanje na samoj granici. To je međutim kod podnošenje zahtjeva za azilom pravno nemoguće”, rekao je Karner u pograničnom mjestu Klimpuh u blizini Železnog.
Karner smatra da bi trebalo biti moguće već na samoj granici odbijati osobe iz onih zemalja čiji građani u pravilu nemaju izgleda za stjecanje političkog azila. Pritom je naveo Indiju, Tunis i Maroko. (Hina, danas.hr)