Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Očinski dopust: U tri mjeseca koristilo ga gotovo šest tisuća očeva

Od 1. kolovoza, kada je uveden, plaćeni očinski dopust iskoristilo je gotovo 6.000 očeva, najviše iz Grada Zagreba, najmanje iz Ličko-senjske i Virovitičko-podravske županije.U kolovozu je dopust koristilo 1425 očeva, u rujnu 2449 te u listopadu 1951, dakle, ukupno 5937 očeva, pokazuju podaci Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade koji je zadovoljan što je to novo pravo dobro prihvaćeno.

„Iznimno nas veseli činjenica što je ova mjera dobro prihvaćena među očevima i što se sve više očeva uključuje u ranu brigu o djetetu“, kaže državna tajnica Središnjeg ureda Željka Josić, koja je zadovoljna i što se postupno mijenjaju i društvena očekivanja vezana uz roditeljske uloge.

„Tradicionalno je roditeljska uloga podrazumijevala da se o djeci brinu žene, a od muškaraca se očekivalo da zarađuju za obitelj te briga o svakodnevnim potrebama djece nije smatrana nužnom kada je bila riječ o očevima“, podsjeća Josić.Plaćeni dopust 10, odnosno 15 dana
Plaćeni dopust očevi mogu koristiti 10, odnosno 15 dana, ovisno imaju li jedno dijete ili blizance ili više djece rođene u isto vrijeme, a mogu ga koristiti do šestog mjeseca djetetovog života.

Podaci Središnjeg ureda pokazuju da su očinski dopust najviše koristili očevi iz Zagreba (njih 1380), potom očevi iz Zagrebačke (631), Splitsko-dalmatinske (456) i Osječko-baranjske županije (427).

Plaćeni dopust najmanje su koristili očevi iz Ličko-senjske (54) i Virovitičko-podravske županije (82). Više o svemu piše Marija Udiljak, Tportal.