Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Plenković o Schengenu: Austrija nije zabrinuta zbog Hrvatske

U ponedjeljak se u Zagrebu održala sjednica šireg predsjedništva HDZ-a. Izjavu nakon sjednice dao je premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Smatra da je u Vukovaru sve prošlo dostojanstveno. Kaže da su raspravljali i o zadnjoj anketi po kojoj HDZ raste, a oporbene stranke padaju. “Imamo potporu birača.”

Komentirali su i izjavu austrijskog ministra o ulasku Hrvatske u Schengen. Podsjetio je da dolazi i njihov kancelar s kojim će o tome razgovarati.

U srijedu će se održati i Vijeće za euro gdje će iz predstavnici HNB-a izvijestiti o zadnjim pripremama o zamjeni kune u euro.

O Schengenu
“Austrija u svojoj hijerarhiji ima aktualnog i bivšeg ministra unutarnjih poslova, sve su to ljudi koji se bave temama migracije i Schengen. Razlog zbog kojeg je Austrija zabrinuta nije Hrvatska nego povećan broj tražitelja azila. Vjerujem da ćemo austrijskoj vladi pokazati da razumijemo što je njihova zabrinutost, ali ćemo očekivati potporu od njih za ono što smo napravili”, istaknuo je Plenković.

Cijene goriva
“Tendencije kažu da bi išlo gorivo prema dolje, što je dobro. Jeftiniji su benzin i dizel, ostali smo na fiksiranoj cijeni plavog dizela. Naši građani i gospodarstva plaćaju jeftiniju cijenu struje, plina i goriva i to je ogroman doprinos države da cijene energenata budu jeftnije. Pratimo dalje situaciju i onda ćemo reagirati i mislim da smo s tom politikom koja traje više od godinu dana učinili jako puno dobra hrvatskim građanima i gospodarstvu”, kazao je premijer.(N1)