Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Roditeljima djece s teškoćama u razvoju naknade za dopust rastu za 1829 kuna

Povećavaju se i naknade za roditelje koji rade polovicu radnog vremena, roditelje blizanaca i svakog trećeg i sljedećeg djeteta

Zaposleni roditelji djece s teškoćama u razvoju koji koriste dopust za njegu djeteta od iduće će godine umjesto 2328 kuna, primati 4157 kuna novčane naknade, definirano je u novom Zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama koji je Središnji državni ured za demografiju i mlade poslao u petak na javno savjetovanje.

Ova nepravda ispravlja se nakon pritiska Udruge Sjena i Građanske inicijative roditelja s teškoćama u razvoju koji su u svibnju bili na sastanku s premijerom Andrejem Plenkovićem, jer su tadašnjim izmjenama zakona, u kojima je uveden obvezni očinski dopust i povećane naknade, roditelji djece s teškoćama bili izostavljeni.

Preporuke
Ovim zakonskim rješenjem sada se povećava iznos novčane potpore za zaposlene i samozaposlene roditelje djeteta s težim smetnjama u razvoju za vrijeme korištenja prava na dopust za njegu djeteta do navršene 8. godine djetetova života sa 70 posto proračunske osnovice mjesečno, na 125 posto proračunske osnovice, s čime se uvažavaju i preporuke Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i Pravobraniteljice za djecu koje su u više navrata ukazivale na potrebu kako iznos ove naknade nužno mora pratiti povećanje drugih naknada.

Na isti način povećavaju se i naknade za roditelje djeteta koji rade polovicu radnog vremena, a ovim izmjenama obuhvaćeni su i roditelji blizanaca i svakog trećeg i sljedećeg djeteta. I ove naknade povećavaju se na 4157 kuna za zaposlene roditelje koji koriste roditeljski dopust u trajanju od 30 mjeseci, odnosno oni koji koriste dopust nakon proteka prvih šest, odnosno osam mjeseci ako oboje koriste dopust. (Goran Penić/jutarnji.hr)