Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Od juga pa kroz Dalmaciju do srednje Hrvatske, pripremite se na nevrijeme. Upaljen meteoalarm

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su crveno upozorenje za sve priobalne županije. Tako se na riječkom području očekuje jako i olujno, mjestimice na udare i orkansko jugo te južni vjetar, poslijepodne u okretanju na buru. Očekuju se udari vjetra do 135 km/h pa je moguće plavljenje riva.

Splitsku regiju također će zahvatiti jako i olujno jugo i južni vjetar, ponegdje i s orkanskim udarima, prema večeri vjetar u okretanju na jugozapadni i sjeverozapadni. Očekuju se udari vjetra do 120 km/h, također su moguća plavljenja riva.

Jako jugo u jačanju na vrlo jako, mjestimice olujno, koje će zatim okretati na jaku, mjestimice vrlo jaku buru očekuje se i na području Kvarnera, gdje su mogući udari vjetra do 110 km/h.

Crveno upozorenje izdano je za sjevernu i srednju Dalmaciju koje će zahvatiti jako jugo u jačanju na vrlo jako, mjestimice olujno i koje će prema večeri slabjeti i okretati na jak, mjestimice vrlo jak zapadni i sjeverozapadni vjetar. Očekuju se udari vjetra do 110 km/h.

Jug zemlje također će zahvatiti jako, mjestimice olujno jugo, koje će prema večeri će slabjeti i okretati na jak, mjestimice vrlo jak jugozapadni vjetar, s najjačim udarima vjetra do 110 km/h.

Za gospićku i kninsku regiju izdano je narančasto upozorenje, zbog mjestimice obilne kiše i lokalno mogućih bujičnih i urbanih poplava, s količinom oborine i do 110 mm. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže, prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Upozoravamo na opasne uvjete za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima.

Jako jugo u jačanju na vrlo jako, mjestimice olujno, koje će zatim okretati na jaku, mjestimice vrlo jaku buru zahvatit će i područje Velebitskog kanala za koji je također izdano narančasto upozorenje. Budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu. (DHMZ, Danas.hr)