Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Svijet se suočava s još jednom vojnom invazijom, javila se i Rusija: ‘Suzdržite se od sukoba‘

Erdoğan je novinarima rekao da sadašnja ofenzivna kampanja Turske u Siriji ‘nije samo ograničena na zračne operacije‘

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan nagovijestio je mogućnost pokretanja kopnene ofenzive na sirijska područja pod kontrolom kurdskih snaga, što je ozbiljno zabrinulo sirijski režim Bašara al-Asada i njegove saveznike u Moskvi.

Erdoğan je ovog vikenda naredio zračne udare preko granice sa Sirijom na lokacije za koje turska strana tvrdi da su uporišta kurdskih skupina odgovornih za bombaški napad u središtu Istanbula prije tjedan dana, u kojem je poginulo šest ljudi, a ranjena je 81 osoba.

Na povratku s otvorenja Svjetskog prvenstva u nogometu u Kataru, Erdoğan je novinarima rekao da sadašnja ofenzivna kampanja Turske u Siriji “nije samo ograničena na zračne operacije” te da bi se mogla proširiti na korištenje kopnenih snaga.

“Odgovarajuće vlasti, naše ministarstvo obrane i vojni zapovjednici zajedno će odlučiti razinu sile koju bi trebale primijeniti naše kopnene postrojbe”, rekao je Erdoğan novinarima. “Odradit ćemo svoje konzultacije i potom poduzeti odgovarajuće korake”, najavio je.

Moskva, s kojom Ankara pokušava zadržati dobre odnose, je izrazila iznenađenje napadima za koje, kažu iz ruskih vlasti, nisu dobili nikakvo prethodno upozorenje. Posebni izaslanik predsjednika Vladimira Putina za Siriju, Aleksander Lavrentjev, rekao je kako se nada da će uspjeti “uvjeriti turske kolege da se suzdrže od korištenja pretjerane sile na teritoriju Sirije”.
U rijetkom primjeru u kojem su se Moskva i Washington našli na istoj strani, zabrinutost je izrazio i glasnogovornik američkog ministarstva vanjskih poslova Ned Price. “Sjedinjene Države izražavaju svoju najiskreniju sućut zbog gubitka civilnih života u Siriji i Turskoj”, rekao je. “Pozivamo na deeskalaciju u Siriji kako bismo zaštitili civilne živote i podržali zajednički cilj svladavanja ISIS-a. I dalje se protivimo bilo kakvoj nekoordiniranoj vojnoj akciji u Iraku koja bi povrijedila suverenost te države”, naglasio je Price. (jutarnji.hr)