Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Biden: SAD čvrsto podupire cjelovitu Bosnu i Hercegovinu

Predsjednik Sjedinjenih Država Joe Biden potvrdio je, u poruci koju je uputio novoizabranim članovima Predsjedništva BiH, snažnu potporu Washingtona očuvanju cjelovitosti Bosne i Hercegovine, pozvavši istodobno na što bržu uspostavu novih tijela vlasti kako bi se mogle provoditi nužne reforme.
Joe Biden je članovima Predsjedništva BiH Željki Cvijanović, Željku Komšiću i Denisu Bećiroviću, koji su te dužnosti preuzeli prošlog tjedna, čestitao Dan državnosti BiH, koji se obilježava 25. studenog, te ih je pozvao da zajednički djeluju u korist svih građana.

  • Sjedinjene Države snažno podupiru suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine. Pozivamo čelnike Bosne i Hercegovine da ostave razlike po strani i rade na izgradnji bolje budućnosti za narode koje predstavljaju, stoji u Bidenovoj poruci.

Američki je predsjednik pozdravio opredijeljenost BiH da postane članicom euroatlantskih integracija, ali je istaknuo kako je za to potrebno imati učinkovitu vlast koja će provoditi reforme.

U Bidenovoj poruci jasno je naznačeno što SAD vidi kao prioritetne zadaće čija će provedba značiti bližu suradnju dvije države u budućnosti.

Istaknuto je kako su to pitanja sigurnosti, diverzifikacija izvora energetske opskrbe te borba protiv korupcije.

SAD su i do sada snažno podupirale planove da se BiH približi članstvu u NATO-u iako se tome odlučno protive čelnici bosanskih Srba predvođeni Miloradom Dodikom. Oni također zagovaraju nastavak bliske suradnje s Rusijom, uključujući tu potpuno oslanjanje na opskrbu ruskim prirodnim plinom, prkoseći na taj način opredjeljenju Europske unije da se zbog ruske agresije na Ukrajinu europski kontinent okrene ka drugim izvorima opskrbe energentima, a to je politika koju zagovaraju i Sjedinjene Države. (Hina/HRT/D.S.)