Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Plenković u Saboru predstavio proračun: Bit ćemo još otporniji na krize

Saborski zastupnici raspravljaju o prijedlogu državnoga proračuna za iduću godinu, kojim se predviđaju prihodi države od 24,9 milijardi eura i rashodi od 26,7 milijardi eura te deficit proračuna opće države od 1,8 milijardi eura ili 2,3% BDP-a. Vladin prijedlog državnog proračuna za iduću godinu je prvi put izražen u eurima. Oporbeni zastupnici, očekivano, imali su brojne zamjerke, ali i replike na izlaganja premijera i ministra financija.
Proračun za iduću godinu po mnogo čemu je drukčiji od prijašnjih. No i prije njegova predstavljanja u Saboru, zastupnici su prigovarali i proračunu i Vladi, a pogotovo kasnopopodnevnom terminu rasprave.

Nakon proceduralnih usuglašavanja, i bez traženih stanki, premijer Andrej Plenković ipak predstavlja proračun za 2023.

Vlada će proračunom pomagati najugroženijima, pogotovo umirovljenicima, a u tome će pomoći prihod od dodatnog poreza na dobit koji će plaćati 200-tinjak tvrtki.

I premijer Plenković i ministar Marko Primorac ističu da deficit opće države od samo 2,3 posto BDP-a potvrđuje kako proračun neće dodatno povećavati inflaciju, ali ima i dovoljno prihoda da bude socijalan te potiče rast gospodarstva.(M.M./Hina/HRT)