Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Češka i Poljska prozvale Orbana zbog provokacija

Čelnici Poljske i Češke u četvrtak su javno kritizirali mađarskog premijera Viktora Orbana razotkrivši podjele u Višegradskoj skupini koje je pogoršao rat u Ukrajini.
Jedinstvo u Višegradskoj skupini, osnovanoj 1991. nakon pada komunizma, na velikoj je kušnji zbog rata u Ukrajini jer se Orban protivi strožim europskim sankcijama protiv Rusije koje uključuju energente.

S druge strane, Poljska, Češka i Slovačka spadaju među najžešće kritičare ruskog predsjednika Vladimira Putina i rata u Ukrajini.

“Ovo nije najbolje vrijeme za (višegradski) format i mađarska oprečna stajališta značajno utječu na situaciju i kompliciraju je”, rekao je češki premijer Petr Fiala pred odlazak na sastanak čelnika Višegradske skupine u Slovačkoj.

“Nije tajna da stajališta mađarskog premijera, od kojih se neka čak može opisati kao provocirajuća, ne pomažu da se ova suradnja odvija jednako dobro kao u prošlosti”, dodao je.

Orban je ovaj tjedan dodatno razljutio susjede noseći na nogometnoj utakmici šal s kartom Velike Mađarske koja obuhvaća dijelove Ukrajine, Austrije, Slovačke, Rumunjske, Hrvatske i Srbije.

Fiala je rekao da će se o tome također razgovarati na samitu u Košicama.

Poljska također sve više kritizira Orbana zbog njegovih stajališta o Ukrajini.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki kritizirao je u četvrtak Mađarsku što nije ratificirala ulazak Švedske i Finske u NATO.

“Reći ću (Orbanu) izravno da je pristupanje Finske i Švedske za Poljsku jedna od najvažnijih promjena u međunarodnom pravu”, rekao je.

Samo Mađarska i Turska od 30 saveznika još moraju ratificirati ulazak dviju zemalja u NATO.

Unatoč takvim tenzijama, Višegradska skupina i dalje je važan forum unutar EU-a, rekao je poljski premijer.

“Ne možemo dopustiti da se Višegradska skupina raspade. To je struktura koja štiti interese naših zemalja od drugih interesnih skupina iz zapadne Europe”, rekao je. (Hina, N1)