Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Nobilo o obuci Ukrajinaca u Hrvatskoj: Nema dileme, Sabor ne može odlučivati!

Odvjetnik Ante Nobilo u Novom danu govorio je o prijedlogu Vlade o pomoći Hrvatske vojske Ukrajini, koji će Vlada danas uputiti u Sabor.
“Mislim da nema dileme, Sabor ne može odlučivati. Ovaj prijedlog je protuustavan. Ako Sabor ovo prihvati, svjesno će kršiti zakon zbog nekih političkih interesa u smislu da se vidi koliko utjecaja ima predsjednik u Saboru, a koliko premijer”, kazao je Nobilo.

Napominje da kod pitanja obuke vojnika, bez obzira idu li naši vojnici u inozemstvo ili strani dolaze, mora biti nekoliko uvjeta.

“A to je da se radi o savezničkoj vojsci, da smo o nekoj međunarodnoj organizaciji te da Vlada donese odluku uz prethodnu suglasnost predsjednika RH”, naveo je Nobilo.

Ističe da bi trebalo zaštititi Ustav i ne dozvoliti da ga Sabor svjesno krši.

“Predsjednik Milanović i nije smio dati suglasnost jer Ukrajina nema pravno status savezničke vojske, nije u NATO-u. Ne ispunjava prvi uvjet”, pojašnjava odvjetnik Nobilo Milanovićevu odbijenicu Banožiću ovoga tjedna.

Dodao je da je trenutno najvažnije da se Sabor ne dovede u situaciju da svjesno krši Ustav.

“Jer onda više nema nikakvih zapreka, onda je apsolutna politička volja iznad svega i onda curimo prema diktaturi”, ocijenio je. (N1)