Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Rastu plaće dužnosnicima: Plenkoviću 1500 kn više, a na najvećem dobitku je šef Ustavnog suda

Ministri mogu računati na oko 1500 kuna veće plaće, a saborski zastupnici na oko 1000 kuna

Plaće državnih, lokalnih i pravosudnih dužnosnika, među njima i one premijera, predsjednika Republike, predsjednika Sabora, saborskih zastupnika i lokalnih čelnika, značajno će rasti već ove godine, nakon što je Vlada danas Saboru uputila zakonske izmjene kojima se osnovica za dužnosnike izjednačava s onom za službenike.

Plaće najviših političara tako će biti u prosjeku za oko 1000 kuna veće, nakon što su sindikati izborili povećanje osnovice za šest posto od listopada i dodatnih dva posto od travnja iduće godine, kao što smo i najavljivali.
Premijerova plaća sada je na razini od oko 24.000 kuna neto. Od travnja će biti veća za oko 1500 kuna, dok će predsjedniku Milanoviću rasti za 1800 kuna. Najviše će na dobitku biti predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović čija će plaća od travnja biti veća za oko 3000 kuna.

Ministri mogu računati na oko 1500 kuna veće plaće, a saborski zastupnici na oko 1000 kuna.

Istodobno, Vlada je baš u isto vrijeme izmijenila i koeficijente za najmanje plaćene službenike i namještenike. Za više od 6600 radnih mjesta s najnižim koeficijentima, oni se dižu za pet posto. Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika dvije godine traži od ministra Ivana Malenice povećanje najnižih koeficijenata za pravosudne službenike za devet posto, u lipnju su imali i prosvjed, a Malenica je sada odlučio svim službenicima i namještenicima treće vrste povećati koeficijente za pet posto u isto vrijeme kada se dižu plaće dužnosnicima. (G.Penić, jutarnji.hr)