Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Reuters: Predstavnici Rusije i Ukrajine sastali se u tajnosti

Predstavnici Rusije i Ukrajine sastali su se u Ujedinjenim Arapskim Emiratima prošli tjedan kako bi razgovarali o mogućoj razmjeni zatvorenika što je pak povezano s povratkom ruskog izvoza amonijaka u Aziju i Afriku preko Ukrajine, otkrili su izvori upoznati sa sastankom.

Reuters doznaje da su pregovore koordinirali arapski dužnosnici, a Ujedinjeni narodi nisu bili uključeni unatoč njihovoj velikoj ulozi u pregovorima i inicijativi za izvozom prehrambenih proizvoda iz ukrainskih luka na Crnom moru. Amonijak se inače koristi u poljoprivrednoj industriji za proizvodnju gnojiva.
Pregovori o razmjeni zarobljenika su se proširili i dotaknuli prepreka u olakšavanju globalne nestašice hrane deblokadom ukrajinskih i ruskih luka.

Ruski i ukrajinski predstavnici doputovali su u Abu Dabi 17. studenog gdje su razgovarali o dozvoli Rusije da nastavi s izvozom amonijaka u zamjenu za razmjenu velikog broja ukrajinskih i ruskih zarobljenika.

Ukrajinski veleposlanik u Turskoj Vasil Bodnar rekao je za Reuters da je “puštanje ratnih zarobljenika dio pregovora o otvaranju ruskog izvoza amonijaka”, dodajući da traže način da se izvoz u svakom slučaju nastavi.

Putin je u srijedu rekao da ruski dužnosnici nastavljaju raditi na deblokadi ruskog gnojiva koje je zapelo u europskim lukama i na nastavku izvoza. (N1)